DISKRIMINACIJA

Petir: Jakovina svakodnevno mladim poljoprivrednicima zabija nož u leđa

Autor

Direktno.hr

Problem depopulacije ruralnih sredina izražen je problem u velikom broju država članica EU-a pa tako i u Republici Hrvatskoj. Zadržavanje mladih na selu, uključivanje i njihov angažman u poljoprivrednim djelatnostima presudni su za sprečavanje tih negativnih kretanja kako bi se kvaliteta života s potrebnom razinom usluga zadržala na postojećoj razini ili unaprijedila, napisala je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u svom priopćenju.
24.06.2015. u 10:49
Ispiši članak

Tijekom mjeseca svibnja ove godine Petir je podnijela zastupničko pitanje Europskoj komisiji u kojem je upozorila da je odredba o razdoblju od propisanih pet godina od osnutka gospodarstva prije podnošenja prvog zahtjeva za dodjelu dodatnih potpora za mlade poljoprivrednike, diskriminatorna za hrvatske mlade poljoprivrednike.

Upitala je i o mogućnosti da se napravi veća distinkcija u kriterijima za ostvarivanje poticaja po tim osnovama unutar postojećih programa između "mladih poljoprivrednika" i "poljoprivrednika koji tek počinju obavljati poljoprivrednu djelatnost" kako bi potencijali poticanja svake od skupina doveli od željenih rezultata i unapređenja života u ruralnom prostoru.

U svom odgovoru Phil Hogan, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj, odgovora kako su mladi poljoprivrednici važni za budućnost poljoprivrede EU-a u cilju rasta, konkurentnosti i zapošljavanja. U 2010. godini samo je 7,5 posto poljoprivrednika u EU-u bilo mlađe od 35 godina, što je porast u odnosu na 6,2 posto u 2007. Zajedničkom poljoprivrednom politikom potiče se ovaj pozitivni razvoj  pomoću posebnih mjera za mlade poljoprivrednike u oba stupa.

Povjerenik Hogan istaknuo je u svom odgovoru da "što se tiče plaćanja za mlade poljoprivrednike, ona su predviđena kao potpora za početno razdoblje osnivanja OPG-a u roku od najviše pet godina" (npr. poljoprivrednik koji osnuje gospodarstvo u 2010. i podnese zahtjev za osnovna plaćanja i plaćanja za mlade poljoprivrednike u 2015. ima pravo na ovo plaćanje godinu dana).

Dodao je da postojeći pravni okvir ne omogućuje jasnije razlikovanje definicija mladih poljoprivrednika i poljoprivrednika koji započinju poljoprivrednu djelatnost ali da mladi poljoprivrednici imaju pristup i novom programu za mlade poljoprivrednike i nacionalnim ili regionalnim rezervama, dok poljoprivrednici koji započinju poljoprivrednu djelatnost imaju pristup samo nacionalnim ili regionalnim rezervama.

U tom svjetlu potrebno je komentirati i novi Pravilnik o provedbi pod mjere 6.1, "Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima" pod mjere  6.2 "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima" i pod mjere 6.3 "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" u okviru mjere M06 "Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014-2020. godine, koji je donio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Kako su potpore iz mjera 6.1. namijenjene potpori mladim poljoprivrednicima u životnoj dobi između 18 i 40 godina, odredbama članka 8. pod točkom "c" mladi poljoprivrednici koji imaju registriran OPG duže od 18 mjeseci ne mogu koristiti navedene potpore.

S pravom naši poljoprivrednici drže ovu odredbu diskriminatornom u odnosu na svoje kolege u Europi. I dok europski i hrvatski mladi poljoprivrednici traže da rok ostvarivanja potpore bude duži od pet godina, posebice zato što hrvatski mladi poljoprivrednici do ove godine nisu niti mogli koristiti sredstva iz EU proračuna, hrvatski ministar poljoprivrede kaže da je hrvatskim mladim poljoprivrednicima dovoljan rok od jedne i pol godine. 

"Sva moja zalaganja za bolja rješenja i napredak hrvatske poljoprivrede ne mogu popraviti ono što ministar Jakovina uspijeva pokvariti. On svojim potezima poljoprivrednicima te drugim zaposlenima u sektoru poljoprivrede gotovo svakodnevno 'zabija nož u leđa'. Konačno moramo shvatiti kako Europa nije kriva što Hrvatska ima takvog ministra poljoprivrede – za to smo odgovorni sami", rekla je Petir.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.