SASTANAK MINISTARA

Pejčinović-Burić na Gymnichu: Teme Venezuela, Istočno partnerstvo i Kina

Autor

lb/h

Hrvatska šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u četvrtak i petak u Bukureštu na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a, tzv. Gymnichu, na kojem su ključne teme bile stanje u Venezueli, politika Istočnog partnerstva i Kina, priopćeno je iz MVEP-a.

01.02.2019. u 17:04
Ispiši članak

Situacija u Venezueli na sastanku, održanom u okviru rumunjskog predsjedanja EU-om, ocijenjena je iznimno zabrinjavajućom i teškom na političkom, gospodarskom, socijalnom i humanitarnom planu.

"EU i države članice angažirane su u potpori mirnom i demokratskom rješenju krize u skladu s venezuelskim ustavom", kaže se u priopćenju te dodaje da je u raspravi ponovljeno da predsjednički izbori, koji su se održali u svibnju prošle godine, nisu imali demokratski legitimitet. "EU i države članice iskazuju punu potporu Nacionalnoj skupštini kao jedinom demokratski legitimnom tijelu i njezinom predsjedniku u njegovoj institucionalnoj ulozi", naglašava se.

U svjetlu desete obljetnice uspostave politike Istočnog partnerstva, kojom je obuhvaćeno šest istočnoeuropskih zemalja (Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Moldova i Ukrajina), razgovaralo se o događanjima kojima će se u 2019. obilježiti napredak u provedbi te politike EU-a, kao i o ciljevima i prioritetima koji će odrediti aktivnosti u budućem razdoblju u odnosima EU-a i šest partnera.

Tijekom sastanka se razgovaralo se i o odnosima EU-a i Kine, pri čemu je istaknuto da će isti biti utemeljeni na jedinstvenom i dosljednom pristupu i angažmanu EU-a, posebno u područjima gospodarstva, održivog razvoja, povezivosti, trgovine i ulaganja, vladavine prava i ljudskih prava.

"EU će se angažirati u suradnji s Kinom na promicanju multilateralizma i suradnje u odgovoru na globalne izazove", nastavlja se u priopćenju.

Pejčinović-Burić je izvijestila o planovima vezanima uz sastanak na vrhu Inicijative Kina+16, koji će se održati u travnju u Dubrovniku.  

O suradnji s Kinom se razgovaralo i s ministrima vanjskih poslova država kandidatkinja (Albanija, Crna Gora, Makedonija, Srbija i Turska), koji tradicionalno sudjeluju u jednom tematskom dijelu Gymnicha.

Nakon sastanka održan je i neformalni susret s ministrima država zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Srbija) i Turske, s kojima se razgovaralo o budućnosti regije.

Ministrica Pejčinović-Burić je ukazala na važnost daljnjeg angažmana EU-a s ovim državama na njihovom europskom putu kroz pomoć u reformama, demokratizaciji i poštivanju vrijednosti.

Naglasila je da će proširenje biti među prioritetima predsjedavanja Republike Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020., dodaje se u priopćenju.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.