BUNDESTAG SLOŽNO

Njemačka mijenja Zakon o azilu s mjerama lakšeg protjerivanja osoba

Autor

Direktno.hr

Njemački parlament u četvrtak je većinskim glasovima zastupnika demokršćansko-socijaldemokratske koalicije Angele Merkel odobrio brojne promjene zakona o azilu koji sadrži kako mjere olakšanog protjerivanja osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom tako i mjere kojima se potiče integracija izbjeglica s dugoročnom perspektivom boravka u Njemačkoj.
15.10.2015. u 17:22
Ispiši članak

 Paket zakonskih mjera donesen je u prvom redu kako bi se financijski rasteretile općine i gradovi koji nose glavni dio tereta zbrinjavanja izbjeglica ali i kako bi se smanjili poticaji ekonomskim izbjeglicama za dolazak u Njemačku.
Tako će ubuduće u primarnim prihvatnim smještajima izbjeglice umjesto financijske primati  pomoć u robi i hrani.

To bi ekonomske izbjeglice trebalo odagnati da zbog financijskih razloga u Njemačkoj traže politički azil.
Daljni aspekt novog paketa zakonskih mjera koji bi trebao smanjiti broj dolazaka u Njemačku onih koji nemaju izgleda za stjecanje političkog azila je i proglašavanje Kosova, Crne Gore i Albanije zemljama sigurnog porijekla.
Tako su, nakon što su Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina već prije proglašene sigurnim zemljama, i ostale zemlje zapadnog Balkana sada proglašene sigurnima što omogućava brže odbijanje zahtjeva za azilom osobama koje dolaze iz ovih zemalja a time i njihovo brže protjerivanje.
Osobama kojima je odbijeno pravo na azil i koje odbiju dobrovoljan odlazak bit će uskraćene socijalne povlastice.
Istodobno je građanima zapadnog Balkana omogućen lakši pristup njemačkom tržištu rada i u sektorima koji su dosad bili zatvoreni za radnu snagu iz ovih zemalja.

Uvjet je radni ugovor s nekom njemčkom tvrtkom i radno mjesto s plaćom koja odgovara njemačkim tarifnim pravilnicima.
Novi zakonski paket istodobno otvara prostora za dodatne mjere koje bi doprinjele bržoj integraciji onih kojima je odobren zahtjev za političkim azilom ili kojima je dugoročno priznat status izbjeglica.

Vlada u narednim godinama planira odvojiti više sredstava za integracijske mjere, prije svega jezične tečajeve.
Izbjeglicama s perspektivom duljeg boravka u Njemačkoj bi trebao biti omogućen i lakši pristup tržištu rada.
Kako bi se što prije pronašao solidan smještaj za velik broj izbjeglica koje trenutno žive u improviziranim naseljima ili šatorima, ublažavaju se i građevinske odredbe i snižuju kriteriji za ovakvu vrstu smještaja.
Zakon bi u petak trebao biti izglasan i u Bundesratu, gornjem domu parlamenta koji štiti interese saveznih pokrajina.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.