Alpe-Adria slobodna od GMO-a

Napori zastupnice Petir oko zabrane sjetve GMO sjemena prepoznati u EP

Autor

Direktno.hr

24.10.2014. u 18:30
Ispiši članak

Napori koje Marijana Petir, zastupnica HSS (EPP grupa) ulaže kako bi upozorila na rizike koje donosi ispuštanje živih GMO-a u okoliš prepoznati su i od strane Europskog parlamenta. U nastavku slijedi tekst koji je napisala zastupnica Marijana Petir, a objavio Parlamentarni magazin na temu suvereniteta država članica u odnosu na zabranu sjetve GMO sjemena.

U Republici Hrvatskoj sukladno postojećem zakonodavstvu nije moguće ispuštanje živih GMO u okoliš. Jednako tako, a sukladno svojoj nadležnosti, sve su županije u Republici Hrvatskoj donijele odgovarajuće odluke kojima se zabranjuje uvođenje u okoliš živih GMO pa i u pokusne svrhe, te se prednost u korištenju poljoprivrednog zemljišta daje ekološkim i konvencionalnim načinima uzgoja poljoprivrednih kultura.

Pokušaj nekih multinacionalnih kompanija da putem tzv. humantirane pomoći uvedu na poljoprivredne površine stradale u poplavama GMO sjeme, osim što bi bilo protuzakonito, predstavljalo bi prijevaru poljoprivrednika, a bespovratno bi uništilo domaću proizvodnju hrane, poljoprivredna obiteljska gospodarstva, biološku raznolikost i turizam. Takav pokušaj nekih multinacionalnih kompanija smatram napadom na suverenitet Hrvatske i nepoštivanjem njezinog pravnog sustava.

Tvorac pojma suvereniteta Jean Bodin utvrdio je ne samo bitne oznake nego i granice suverene vlasti, a kao glavno njeno ograničenje naveo je "Božje i prirodne zakone". Četiri stoljeća kasnije politički suveren je došao u mogućnost da prekorači tako zacrtanu granicu i uzurpira ovlasti odlučivanja o promjeni prirodnog poretka života i uvođenju genetički modificiranih organizama u prirodu.

Onaj koji kontrolira sjeme tako da ga patentira i učini ga sterilnim, želi učiniti poljoprivrednike ovisne o tom sjemenu, a time želi ustvari kontrolu nad proizvodnjom hrane i cjelokupnim prehrambenim lancem. To je neprihvatljivo, a ako se odvija pod krinkom humanitarne pomoći onda je to i nemoralno kao što je i nemoralno ostvarivati superprofit kroz ostvarivanje kontrole nad prirodom i ljudima.

Na navedeno se iskustvo nadovezuje skoro donošenje Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o izmjeni Direktive 2001/18/EZ u odnosu na mogućnost da države članice ograniče ili zabrane uzgoj genetički modificiranih organizama (GMO) na svojem državnom području.

Za EU bi bilo najbolje kada bi se u potpunosti onemogućila sjetva GMO sjemena no obzirom da oko toga nije postignuto suglasje, nužno je osigurati pravo Državama članicama da samostalno odlučuju o uvođenju živih GMO u okoliš na njihovom području jer prijedlog Vijeća ministara za okoliš iz srpnja ove godine stavlja u podređen položaj Državu (koja je ipak nositelj suvereniteta) u koju se želi uvesti GMO, u odnosu na podnositelja zahtjeva (multinacionalnu kompaniju).

Nadalje prema tom prijedlogu, u postupku donošenja odluke koju donosi Europsko nadležno tijelo (EFSA) koje procjenjuje rizik uvođenja GMO u okoliš nemamo jednake standarde predostrožnosti koji su svojstveni drugim aktivnostima rizičnima po okoliš i prirodu, dok se po pitanju odgovornosti za moguću štetu u okoliš, a sukladno Direktivi o odgovornosti za štetu u okolišu, sva odgovornost prebacuje na poljoprivrednika ili na Državu članicu (članak 8. paragraf 4.) što je za mene neprihvatljivo.

Ako Država ne može odlučivati o tome na koji način će upravljati rizikom za koji u konačnici sukladno Europskoj pravnoj stečevini odgovora ili ga u svojoj odgovornosti sa svojim građanima (poljoprivrednicima) dijeli, tada ne možemo govoriti o suverenitetu Države. Time se suverenitet države u tom dijelu ukida, bez da za to ima pravnu podlogu u temeljnim aktima Unije, dok odgovornosti za potencijalno donošenje loših i štetnih odluka od strane nadležnih tijela EU nema.

Zato je važno da države članice i same učine što mogu kako bi se, te ja i ovim putem pozivam naše susjede iz Slovenije, Italije, Austrije i Mađarske da na području svojih država uspostave zabranu sjetve GMO sjemena kao što je to i Hrvatska učinila, te da podupru moju inicijativu za uspostavom Alpe-Adria regije slobodne od GMO-a,  a s ciljem zaštite domaće proizvodnje hrane, biološke raznolikosti i turizma.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.