KAKO DALJE

Na saslušanju Nevena Mimice sudjelovali Plenković i Stier

Autor

Direktno.hr

30.09.2014. u 05:51
Ispiši članak

Mimica je u ponedjeljak navečer tri sata odgovarao na pitanja članova Odbora za razvoj EP-a, a očekuje se pozitivna ocjena njegova nastupa.

O nastupu hrvatskog za povjerenika Europske komisije odmah nakon saslušanja raspravljali su koordinatori svih političkih skupina u Odboru za razvoj, te će sastaviti pismo i dostaviti ga čelnicima svih skupina u EP-u.  U pismu će se također tražiti od Mimice još neka pojašnjenja.

Mimica je u izjavi za novinare nakon saslušanja izrazio zadovoljstvo, istaknuvši da su članovi Odbora za razvoj vrlo dobro upućeni u teme razvojne politike, pa mu se to "čini dobrom podlogom za veliki zajednički posao koji je pred njima".

Na saslušanju Nevena Mimice, hrvatskog kandidata za budućeg člana Europske komisije nadležnog za međunarodnu suradnju i razvoj, pred Odborom za razvoj Europskog parlamenta sudjelovali su i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković i zastupnik u Europskom parlamentu i glasnogovornik Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Odboru za razvoj Davor Ivo Stier, priopćeno je iz Kluba zastupnika EPP-a.

Podsjetivši da je predsjednik Juncker zatražio od povjerenika Mimice da pridonese radu Visoke predstavnice i potpredsjednice Mogherini, u ime Odbora za vanjske poslove Plenković je upitao kandidata na koji način namjerava osigurati koherentnost razvojne politike i ukupnih vanjskih aktivnosti Unije.

Posebno se zanimao za ulogu razvojne politike EU i njen srednji i dugoročni doprinos potpori i usklađenom djelovanju EU u kontekstu aktualnih kriza u Siriji, Iraku, a posebno u suočavanju s izazovima i prijetnjama ISIS-a, kao i u vezi situacije u Libiji.

U odgovoru Mimica je obećao kako će u svojim aktivnostima djelovati kao dio vanjskopolitičkog tima Europske komisije i raditi na provedbi njenog programa te promicati temeljne ciljeve razvojne politike EU, kao glavnog globalnog donatora u skladu sa smjernicama vanjske politike EU.

Nema globalnog rasta bez sposobnih država

Davor Ivo Stier naglasio je pak da bi EU, kao najveći donator sredstava za pomoć u razvoju, trebao imati vodeću ulogu u suzbijanju siromaštva te istodobno nastaviti s ambicioznim nastojanjima na području razvoja, posebice u području dobrog upravljanja, transparentnosti i vlasništva.

Stier je naglasio kako je pred Mimicom velika zadaća u kontekstu pregovora u ime EU, a unutar Ujedinjenih Naroda, budućeg Globalnog razvojnog okvira nakon 2015.

"Ekonomska mjerila su svakako važna, ali ona neće riješiti razvojne probleme bez veće posvećenosti dobrom upravljanju i vladavini prava. Ne možemo imati dugoročan globalni rast bez sposobnih država koje mogu efikasno upravljati resursima", naglasio je Stier dodavši kako zastupnici EPP-a nisu u potpunosti zadovoljni relativno malom važnošću koja je pridata dobrom upravljanju u zaključcima Otvorene radne skupine UN-a.

"U EPP-u vjerujemo da smanjenje siromaštva, dobro upravljanje i pristup temeljen na poštivanju ljudskih prava trebaju biti prioriteti globalne razvojne politike za razdoblje nakon 2015. Budući povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj trebao bi inzistirati na spomenutim prioritetima u ime Europske unije tijekom procesa pregovora u UN-u", rekao je Stier.

Mimica se obavezao da će to učiniti, kao i da će uzeti u obzir mišljenje Europskog parlamenta pri formiranju stajališta EU.

Europska unija i njezine zemlje članice najveći su donatori međunarodne pomoći u svijetu, a samo prošle godine u tu svrhu su izdvojile 10 milijardi eura. Opća uprava za suradnju i razvoj Europske komisije ima više od 4.000 zaposlenih, uglavnom u delegacijama EU-a u svijetu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.