U BRUXELLESU

Na izvanrednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta Rezolucija EP-a o odgovoru na pandemiju COVID-19 te izmjene proračuna

Autor

al

U Europskom parlamentu u tijeku je izvanredna plenarna sjednica u okolnostima uzrokovanim pandemijom korona virusa na kojoj će zastupnici u četvrtak i petak glasovati na daljinu.

16.04.2020. u 11:09
Ispiši članak

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP) osvrnula se na prijedloge Europske komisije o kojima će se raspravljati.

''Ozbiljna javnozdravstvena kriza pogađa naše građane, društva i gospodarstva. Europska unija nije pasivni promatrač, već aktivan sudionik koji brojnim mjerama pomaže da svi zajedno prebrodimo ovu zahtjevnu situaciju u kojoj se nalazimo. Tu smo jedni s drugima i jedni za druge, povezani solidarnošću, u koordiniranom odgovoru na pandemiju. Samo zajedničkim snagama možemo nadjačati virus, a sva raspoloživa sredstva moramo usmjeriti u tu borbu“, poručila je zastupnica Glavak.

Novi prijedlozi mjera odnose se na jačanje odgovora na krizu uzrokovanu korona virusom, kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri ublažile posljedice pandemije na društvo i gospodarstvo, a zastupnici će raspravljati i o Rezoluciji Europskog parlamenta o koordiniranom odgovoru EU-a na pandemiju COVID-19 i njezine posljedice.

Izmjene proračuna za jači odgovor na korona krizu

Na dnevnom redu izvanredne plenarne sjednice Europskoga parlamenta koja se održava danas, u četvrtak, dva su nacrta izmjene proračuna.

Raspravljat će se o izmjenama proračuna koje se predlažu kako bi se osiguralo 350 milijuna eura zbog povećanog migracijskog pritiska u Grčkoj, zatim dodatnih 115 milijuna eura za povećanje sredstava Mehanizma Unije za civilnu zaštitu te 100 milijuna eura za potporu obnovi nakon potresa u Albaniji. Ukupno predložena povećana sredstva u ovom nacrtu izmjene proračuna iznose 567,4 milijuna eura.

Drugim nacrtom izmjena proračuna predviđeno je aktiviranje Instrumenta za hitnu potporu u okviru kojeg će se osigurati tri milijarde eura za dodatno povećanje sredstava za Mehanizam Unije za civilnu zaštitu/rescEU radi lakšeg stvaranja zaliha i koordinacije distribucije nužnih resursa diljem Europe. Pojačani rescEU i ponovno aktivirani Instrument za hitnu potporu međusobno će se dopunjavati i osigurati najučinkovitiju opskrbu potrebnom medicinskom opremom.

Sredstva iz fondova EU u zaštiti javnog zdravlja, ribara i osoba u potrebi

Kako bi se odgovorilo na učinke krize javnog zdravlja, predlaže se da se aktiviraju sva neiskorištena sredstva iz triju fondova kohezijske politike: Europskog fonda za regionalni razvoj, Europskog socijalnog fonda i Kohezijskog fonda. Države članice i regije moći će mobilizirati više resursa za veću primjenu i proširenje programa skraćenog radnog vremena, za potporu malim i srednjim poduzećima u obliku radnog kapitala i za neposredne rashode u zdravstvenom sektoru.

Uz veću prilagodljivost u uporabi Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, posebne mjere za ublažavanje posljedica pandemije bolesti COVID-19 u sektoru ribarstva i akvakulture obuhvaćaju potporu ribarima za privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti, potporu uzgajivačima u akvakulturi za privremenu suspenziju, ili smanjenje proizvodnje uzrokovane pandemijom te potporu organizacijama proizvođača i udruženjima organizacija proizvođača za skladištenje proizvoda. Mjere bi trebale biti retroaktivno prihvatljive od 1. veljače 2020. i dostupne do 31. prosinca 2020.

U ovoj se krizi ne zaboravlja ni na zaštitu najranjivijih skupina u društvu. Zato su predložene posebne odredbe kojima se državama članicama omogućuje da u ovim izvanrednim okolnostima brzo uspostave potrebne mjere te nadležnim tijelima omoguće da pomoć u hrani ili osnovnu materijalnu pomoć pružaju putem elektroničkih bonova. Tako se smanjuje rizik da hrana, ili osnovna materijalna pomoć tijekom isporuke korisnicima bude kontaminirana.

Rezolucija Europskog parlamenta o koordiniranom odgovoru EU-a na pandemiju COVID-19 i njezine posljedice

Na dnevnom redu plenarne sjednice je i glasanje o Zajedničkoj rezoluciji Europskog parlamenta o koordiniranom odgovoru EU-a na pandemiju COVID-19 i njezine posljedice u kojoj se, kao jedno od rješenja Europske unije za prevladavanje ekonomskih i socijalnih posljedica, spominju i ''obveznice za oporavak'', za koje bi jamac bio proračun EU. Na taj način, u Zajedničkoj rezoluciji nisu spomenute ''korona obveznice'', u sklopu kojih bi države članice zajednički jamčile za dug.

Konačno glasanje u Europskom parlamentu, nakon raspravljenih amandmana, bit će održano u petak, u 19.30 sati.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.