ZAJEDNIČKO PISMO

JEDNOGLASAN ODGOVOR SLOVENCIMA Naši zastupnici u Europskom parlamentu poručili da je Hrvatska tehnički spremna za Schengen, očekuju potvrdu Komisije

Autor

lub

"Europska komisija treba se oduprijeti pokušaju politizacije procesa ulaska Hrvatske u Schengen od strane slovenskih zastupnika, mora ostati politički nepristrana te na temelju objektivnih mjerila donijeti odluku o tehničkoj spremnosti RH za ulazak u Schengenski prostor“, zajedničkim su pismom Europskoj komisiji poručili svi hrvatski zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu.

21.10.2019. u 15:40
Ispiši članak

To je, naime, uslijedilo kao zajednička reakcija na pismo dijela slovenskih zastupnica i zastupnika Komisiji, u kojem oni izražavaju sumnju o sposobnosti RH za pristup Schengenu.

"Hrvatska je zadovoljila sve tehničke uvjete, te sukladno tome očekujemo zeleno svjetlo Komisije za naš ulazak u Schengen, zakazan za utorak, 22. listopada“, istaknulo je svih jedanaestero hrvatskih zastupnica i zastupnika.

Potencijalna odgoda zbog političkih pritisaka te neargumentiranih sumnji u tehničku i pravnu spremnost RH za Schengen naštetila bi kredibilitetu Komisije, ali i povjerenju građana Europske unije.

Schengenski prostor jedno je od najvažnijih postignuća Europske unije. Sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala unutar Schengenskog prostora osigurat će bolju prometnu povezanost, jačanje vanjskih granica te jednostavniju gospodarsku suradnju Hrvatske i ostatka EU. Ulazak Hrvatske u Schengeski prostor stoga je u interesu RH, Republike Slovenije, ali i EU u cjelini.

Jedanaestero hrvatskih zastupnica i zastupnika u zajedničkom pismu Komisiji podsjećaju da je Hrvatska u razdoblju od 2016. do 2019. ispunila sve tehničke uvjete za pristup Schengenu, što je već potvrdila Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove Europske komisije. Također, Europska komisija pod vodstvom predsjednika Junckera još od 2015. aktivno prati tehničku spremnost RH za pristupanje Schengenskom prostoru, sukladno čemu ima apsolutni legitimitet donošenja konačne odluke.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

"Nastavno na dopis dijela slovenskih zastupnica/ka u Europskom parlamentu (EP) koji je upućen Europskoj komisiji (EK) 18. listopada 2019., u kojem se izražava sumnja u tehničku i pravnu spremnost Republike Hrvatske (RH) za pristupanje Schengenskom prostoru, nužnim smatramo iznijeti mišljenje hrvatskih zastupnica/ka u EP-u.

Schengenski prostor jedna je od najvažnijih tekovina Europske unije. Sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala unutar Schengenskog prostora osigurat će bolju prometnu povezanost, jačanje vanjskih granica te jednostavniju gospodarsku suradnju Hrvatske i ostatka EU. Ulazak Hrvatske u Schengenski prostor stoga je u interesu RH, Republike Slovenije, ali i EU u cjelini. RH je u razdoblju od 2016. do 2019. ispunila sve tehničke uvjete za pristup Schengenskom prostoru, što je već potvrdila Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove Europske komisije.

Slijedom toga, a nakon provedenih evaluacija osam poglavlja schengenske pravne stečevine, 22. listopada 2019. od EK očekuje se zeleno svjetlo odnosno potvrda o tehničkoj spremnosti RH za ulazak u Schengenski prostor. Napominjemo da je donošenje odluke o tehničkoj spremnosti RH za pristupanje Schengenskom prostoru tehnička odluka na temelju evaluacije ispunjenih tehničkih kriterija. 

Zbog svega navedenog smatramo da:

1) Europska komisija mora se oduprijeti pokušaju politizacije procesa, pa i od strane slovenskih zastupnica/ka, mora ostati politički nepristrana, te na temelju objektivnih mjerila donijeti odluku o tehničkoj spremnosti RH za ulazak u Schengenski prostor.

2) Europska komisija pod vodstvom predsjednika Junckera još od 2015. godine aktivno prati tehničku spremnost RH za pristupanje Schengenskom prostoru, sukladno čemu ima apsolutni legitimitet donošenja konačne odluke 22. listopada 2019.

3) Odgode zbog političkih pritisaka te neargumentiranih sumnji u tehničku i pravnu spremnost RH naštetile bi kredibilitetu EK, ali i povjerenju građana RH u njezinu političku nepristranost. 

Zastupnice/zastupnici u Europskom parlamentu:

Borzan Biljana
Flego Valter
Kolakušić Mislav
Matić Predrag Fred
Picula Tonino
Ressler Karlo
Sinčić Ivan Vilibor
Sokol Tomislav
Šuica Dubravka
Tomašić Ruža
Zovko Željana

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.