KRIZA

JANŠA 'Borba s korona virusom najveći je izazov Sloveniji od osamostaljenja'

Autor

sp/h

Epidemija korona virusa i njene buduće posljedice najveća je kriza s kojom se Slovenija susreće od svog državnog osamostaljenja, kazao je u petak na konferenciji za novinare novi slovenski premijer Janez Janša.

12.03.2020. u 17:11
Ispiši članak

"To je daleko najveći izazov u našoj novijoj povijesti", kazao je Janša na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednicima triju koalicijskih stranaka i ministrima u novoj vladi koja će biti u parlamentu potvrđena u petak: ministrom gospodarstva Zdravkom Počivalšekom, obrane Matejem Toninom i poljoprivrede Aleksandrom Pivec.

Očekuje se da će nova vlada u parlamentu biti potvrđena u petak, a odmah nakon toga održati svoju prvu sjednicu.

Što se tiče krize oko korona virusa u Sloveniji, koja s današnjim danom bilježi oko 90 potvrđenih slučajeva, pa je proglasila epidemiju i za idući tjedan na neodređeno vrijeme odredila zatvaranje svih odgojno obrazovnih ustanova, Janša je kazao da je do sada država pod prijašnjom vladom izgubila mnogo "dragocjenog vremena", te da će stanje vezanu na infekciju i njene posljedice na zdravstvo, društvo i ekonomiju biti "prioritet ove vlade u dolazećim tjednima i mjesecima".

Janša je kazao da se slaže s pismom više desetaka eminentnih slovenskih infektologa koji su u pismu njemu i odlazećem premijeru Marjanu Šarecu predložili striktnije mjere za zaustavljanje širenje korona virusa, te naveli da je u najvećoj mjeri potrebno "zaustaviti javni život", zatvoriti škole i zabraniti sve javne priredbe, te da se osobno s tonom njihova apela slaže.

Financijsko-ekonomske posljedice krize koronavirusa i moguće recesije na slovensku ekonomiju bit će velike, ali ih je u sadašnjem trenutku teško ocijeniti i predvidjeti, no Janša je rekao da se u sadašnjim proračunsko-fiskalnim okvirima predviđenim za ovu godinu ne može riješiti.
Iz toga slijedi da će nova vlada vjerojatno ići u rebalans proračuna, a Janša je kazao da tzv. zlatno fiskalno pravilo o uravnoteženosti prihoda i rashoda bez deficita treba "fleksibilno" primjenjivati jer se tako i predviđa za razdoblje izvanrednih situacija, poput ove s pandemijom korona virusa.

Što se tiče škola, fakulteta i vrtića koji od ponedjeljka do daljnjega ostaju zatvoreni, Janša je apelirao da se u lokalnim zajednicama za djecu koju treba čuvati vodi računa o kadrovima koji su u ovoj situaciji prioritetni, poput zaposlenih u zdravstvu, kako bi oni mogli dolaziti na posao. Uvjeren je da je većinu nastavnih i pedagoških programa moguće do daljnjega obavljati "na daljinu", odnosno preko interneta, a program koji se ne bude mogao izvesti nadomjestiti preraspoređivanjem u periodu inače predviđenom za ljetne praznike.

Janša je lokalne zajednice, općine, ali i poduzeća pozvao da u rješavanju situacija zbog zatvaranja škola ili smanjivanja broja zaposlenih koji moraju ostati kod kuće pokažu "samoinicijativu", ne čekajući kako je rekao vladine uredbe ili zakone čija donošenje i provedba traju, čak ako se donesu po hitnom postupku.

Janša je između ostalog kazao da je danas telefonski razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem oko stanja s kamionskim prometom na graničnim prijelazima zbog čega su po riječima ranijeg premijera Marjana Šareca zabrinuti slovenski izvoznici jer nastaje ekonomska šteta.

Janša je rekao da mu je hrvatski premijer pojasnio da je Hrvatska bila prisiljena na zabranu ulaska teretnih vozila koji preko Hrvatske idu dalje, a dolaze iz Italije, jer je zabranu ulaska takvih vozila donijela i Srbija.

Hrvatska je dakle tu odluku donijela jer je u istoj situaciji kao i Slovenija, kazao je Janša.

Odgovarajući na pitanje novinara, Janša nije isključio postroženje mjera kontrola prema Italiji i zatvaranje granice za teretni promet, uz izuzetak teretnih vozila kojima je konačno odredište u Sloveniji, što je kako je dodao važno zbog redovne opskrbe.

Janša je naveo da bi trebalo razmisliti da Slovenija i Italija na granici zbog stanja oko korona virusa uspostave "zajedničku" kontrolu, dodavši da slovenska policija i sanitarni organi nemaju kapacitete za kontrolu granice s Hrvatskom koja je također opterećena, te još za kontrolu granice s Italijom.

Budući ministar obrane Matej Tonin izjavio je da će se vojska ubuduće jače uključiti u rješavanje krize oko korona virusa, ne samo pomažući svojom logistikom, nego i na druge načine. 
Između ostalog, predviđa se da bi vojska s onim što raspolaže i davanjem na raspolaganje jedne vojarne za izolaciju potencijalno oboljelih mogla udvostručiti kapacitete sadašnjeg zdravstvenog sustava za slučaj epidemija, rekao je Tonin.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.