PLANIRAN ZA 7. SVIBNJA

Hrvatska zbog pandemije korona virusa odgodila zagrebački samit

Autor

bl/h

Hrvatsko predsjedništvo EU-om zbog širenja Covida-19 odgodilo je sastanak na vrhu između zemalja EU-a i zapadnog Balkana koji je bio planiran za 7. svibnja u Zagrebu. 

08.04.2020. u 12:04
Ispiši članak

Kako bi ograničili širenje pandemije Covida-19 i ublažili njezine učinke, hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a odlučilo je odgoditi do 15. svibnja sve neformalne sastanke i konferencije koji su se trebali održati u Hrvatskoj, priopćilo je hrvatsko predsjedništvo. 

U odluku je uključeno i odgađanje zagrebačkog samita, navodi se. 

U dogovoru s predsjednikom Europskog Vijeća, Charlesom Michelom pokušat će se pronaći novi termin u lipnju, dodaje se. 

Ne bude i fizički sastanak moguć, predložit će se održavanje zagrebačkog samita video-vezom do završetka hrvatskog predsjedanja 30. lipnja.

Zagrebački sastanak na vrhu trebao je biti posvećen europskoj perspektivi zapadnog Balkana i bio je planiran kao najvažniji događaj hrvatskog predsjedanja. 

Svi sastanci EU-a u Hrvatskoj odgođeni do iza 15. svibnja

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a odlučilo je odgoditi zagrebački samit i sve neformalne sastanke i konferencije koje su se trebale održati do 15. svibnja u Hrvatskoj kako bi se ograničilo širenje pandemije korona virusa.

Sastanak na vrhu EU-zapadni Balkan, središnji događaj hrvatskog predsjedanja, bio je predviđen za 6. i 7. svibnja u Zagrebu.

"U dogovoru s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom pokušat će se pronaći novi termin u lipnju, ako to bude dozvoljavala situacija u svezi s korona virusom.  Alternativno, u nemogućnosti održavanja fizičkog sastanka, predložit će se održavanje sastanka video-vezom", kaže se u priopćenju hrvatskog predsjedništva.

Hrvatska predsjeda EU-om do 30. lipnja i zagrebački samit mora se održati do toga datuma.

Mjere koje su uvedene s ciljem suzbijanja pandemije korona virusa uvelike su poremetile rad institucija EU-a. Umjesto fizičkih sastanaka održavaju se video-konferencije, koje pak imaju status neslužbenih sastanaka na kojima se ne mogu donositi odluke. Na razini veleposlanika država članica dogovoreno je da se odluke donose pisanom procedurom. 

Sastanak na vrhu EU-zapadni Balkan zamišljen je kao ključni trenutak hrvatskog predsjedanja Vijećem. Prošli je mjesec Vijeće uspjelo donijeti odluku o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. 

Pandemija uvelike utječe i  na predsjedanje Njemačke, koja preuzima rotirajuće predsjedništvo od Hrvatske. U internom pismu koje je uputio njemački veleposlanik pri EU-u Michael Clauss, na koje se poziva portal Politico.eu, kaže se da se predsjedništvo neće moći odvijati kako je planirano i da će trebati smanjiti ciljeve i preusmjeriti se samo na prioritete.

"Od sada će glavni fokus biti na sposobnosti djelovanja europskih institucija u upravljanju krizama, na izlasku i oporavku od krize i možda na očuvanju europskih integracija kao takvih", kaže se u tom pismu.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.