SASTOJI SE OD NEKOLIKO TIJELA

FUNKCIJE VIJEĆA EUROPE Pogledajte koliko će Pejčinović Burić zarađivati na novoj poziciji

Autor

av/Tportal

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Tportal donosi pregled što predstavlja ta organizacija, kada je osnovana i s kojim ciljem te koja su njena glavna tijela.

27.06.2019. u 13:23
Ispiši članak

Vijeće Europe sa sjedištem u Strasbourgu, koje danas ima 47 država članica, osnovano je 5. svibnja 1949. u Londonu i najstarija je europska organizacija. Utemeljitelji su Belgija, Francuska, Luksemburg, Nizozemska, Velika Britanija, Irska, Italija, Danska, Norveška i Švedska. Cilj je bio učvrstiti demokraciju, vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava na europskom kontinentu kako se strahote dvaju svjetskih ratova više nikad ne bi ponovile.

Pod geslom 'živjeti zajedno u Europi 21. stoljeća' Vijeće Europe bori se protiv svih oblika netolerancije i diskriminacije.

Važno je naglasiti da je Vijeće Europe samostalna međunarodna organizacija, odnosno razlikuje se od Vijeća Europske unije ili Europskog vijeća, koji su tijela Europske unije.

Sastoji se od nekoliko tijela i institucija, a glavna tijela su Odbor ministara i Parlamentarna skupština.

Odbor ministara je glavno je izvršno tijelo donošenja odluka te svojevrsni čuvar temeljnih vrijednosti Vijeća Europe, a sastoji se od ministara vanjskih poslova država članica.

Odbor je zadužen za održavanje političkog dijaloga, nadzor poštivanja obveza članstva i primanje novih članica, zaključivanje pravno obvezujućih instrumenata i sporazuma kao i usvajanje političkih preporuka državama članicama te nadzor izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava.

Parlamentarna skupština je glavno savjetodavno tijelo Vijeća Europe te od osnutka, 1949. godine, djeluje kao pokretačka snaga Organizacije, stojeći iza mnogih njezinih ključnih inicijativa i postignuća. Osigurava demokratski forum za raspravu i nadgledanje izbora te njezin odbor ima važnu ulogu u rješavanju tekućih pitanja.

Glavni tajnik odgovoran je za strateško planiranje i smjer programa rada i proračuna Vijeća Europe te vodi i predstavlja Organizaciju. Mandat glavnog tajnika traje pet godina te može biti ponovo izabran. Od 2010. osnovna plaća glavnog tajnika iznosi 17.697 eura.

Od ostalih tijela tu su još Kongres lokalnih i regionalnih vlasti, Europski sud za ljudska prava, Tajništvo Vijeća Europe te Povjerenik za ljudska prava, piše Tportal.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.