UTVRĐENI SASTAVI

Evo u kojim će sve izaslanstvima u novom sazivu sudjelovati hrvatski europarlamentarci

Autor

pv/h

Europarlamentarci su na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu utvrdili sastave svojih međuparlamentarnih izaslanstava, a hrvatski zastupnici će u novom sazivu kao članovi ili zamjenski članovi sudjelovati u radu 16 od 44 izaslanstva Europskog parlamenta, najvećim dijelom u izaslanstvima za odnose sa zemljama jugoistočne Europe.

18.07.2019. u 20:56
Ispiši članak

Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su potvrdili prijedlog sastava izaslanstava koji je iznijela Konferencija predsjednika Parlamenta, odnosno predsjednik EP-a i čelnici klubova zastupnika.

Parlament će u ovom sazivu imati 44 međuparlamentarna izaslanstva koja održavaju odnose i razmjenjuju informacije s parlamentarcima u drugim zemljama, regijama i organizacijama promičući temeljne vrijednosti EU-a.

Nakon što su zastupnici u Europskom parlamentu prihvatili narav i brojčani sastav međuparlamentarnih izaslanstava, klubovi zastupnika i nezavisni zastupnici imenovali su članove izaslanstva na temelju internih odluka. Sastavom tih izaslanstava moralo se osigurati da države članice, politička stajališta i rodna pitanja budu pravedno zastupljena, navodi Europski parlament.

Zastupnica SDP-a Biljana Borzan (S&D) u novom će sazivu biti članica izaslanstava za odnose s Afganistanom te državama južne Azije, a zamjenica u Izaslanstvu u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-a i Sjeverne Makedonije.

Valter Flego (IDS/Obnovimo Europu) član je Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore, a zamjenik u Izaslanstvu u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Srbije.

Nezavisni zastupnik Mislav Kolakušić imenovan je za člana Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za pridruživanje između EU-a i Moldove i zamjenika u Izaslanstvu u Odboru za parlamentarnu suradnju između EU-a i Rusije. U izaslanstvu za suradnju s Rusijom zamjenik je i nezavisni Ivan Vilibor Sinčić iz Živog Zida.

Sinčić je uz to čIan Izaslanstva za odnose s Indijom.

Predrag Fred Matić (SDP/S&D) član je Izaslanstva za odnose s Arapskim poluotokom i zamjenik u Izaslanstvu u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore.

Tonino Picula (SDP/S&D) član je Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom u kojem su članice i Ruža Tomašić (HKS/ECR) te Dubravka Šuica i Željana Zovko (HDZ/EPP)

Šuica i Zovko također su zamjenske članice Izaslanstva za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Picula je i člana Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Euronesta koja promiče suradnju članica EU-a s Ukrajinom, Moldovom, Armenijom, Azerbajdžanom i Gruzijom, a zamjenik je u Izaslanstvu u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Srbije.

Karlo Ressler (HDZ/EPP) član je Izaslanstva za odnose s Narodnom Republikom Kinom i zamjenik u Izaslanstvu u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Albanije

Tomislav Sokol (HDZ/EPP) je postao član Izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-a i Turske te zamjenik u Izaslanstvu u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore i Izaslanstvu u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.