NEVJEROJATNO

EUROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA Hrvatska izgubila u Strasbourgu jer u pet godina nije iselila ovršenika

Autor

vm/h

Hrvatska je izgubila spor pred Europskim sudom za ljudska prava (ESLJP) jer država u više od pet godina nije iselila ovršenika iz nekretnine koju je novi vlasnik kupio na javnoj dražbi.

14.10.2021. u 15:08
Ispiši članak

Sud u Strasbourgu u četvrtak je presudio da je podnositelju zahtjeva povrijeđeno prava na mirno uživanje vlasništva, ali i pravo na pošteno suđenje u razumnom roku pa mu je dosuđena odšteta od 2300 eura na ime nematerijalne štete te 3000 eura za troškove postupka.  

Vlasnik je podnio tužbu jer država tijekom pet godina i dva mjeseca nije uspjela iseliti ovršenika iz njegove nekretnine koju je kupio na dražbi u ovršnom postupku.

Tijekom ovršnog postupka koristio je sredstva za ubrzanje postupka predviđenih Zakonom o sudovima, povodom kojih je Županijski sud u Velikoj Gorici utvrdio povredu podnositeljevog prava na suđenje u razumnom roku i dosudio mu 7500 kuna naknade. Nakon žalbe državnog odvjetništva Vrhovni sud je naknadu smanjio na 3500 kuna. 

Sud u Strasbourgu je ponovio svoje ranije stajalište da je zahtjev za isplatu primjerene naknade zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku (tzv. "kombinirano kompenzacijsko-ubrzavajuće sredstvo") učinkovito pravno sredstvo za prekomjerno trajanje postupaka.

Unatoč tome, ESLJP je smatrao da je podnositelj i dalje žrtva povrede Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda jer je dosuđena naknada bila preniska u odnosu na naknadu koju bi podnositelju dosudio taj sud.

Prihvaćajući utvrđenje Županijskog i Vrhovnog suda o nerazumnom trajanju ovršnog postupka, sud je presudio da je došlo do povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Sud je također ocijenio da je odugovlačenje s postupkom iseljenja ovršenika, koji je u dva navrata spriječio i Živi zid, podnositelju povrijedilo pravo na mirno uživanje vlasništva jer tijekom pet godina i dva mjeseca nije mogao stupiti u posjed svoje nekretnine, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.