NAJOPSEŽNIJA SJEDNICA NA DALJINU

EUROPSKI PARLAMENT Zastupnica Sunčana Glavak: Europi je potreban jak paket za oporavak

Autor

al

Europski parlament održao je plenarno zasjedanje na kojem je sudjelovala zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP). Raspravljene su točke o novom Višegodišnjem financijskom okviru (VFO), vlastitim sredstvima i planu oporavka, korištenju mobilnih aplikacija u borbi protiv širenja korona virusa te cjepivima i načinima liječenja bolesti COVID-19.

15.05.2020. u 15:56
Ispiši članak

Zastupnica Glavak podržala je najavljeno povećanje sredstava u VFO-u za kohezijsku politiku (obuhvaća regionalni razvoj, zapošljavanje, promet, okoliš…), kao i da se sredstva za oporavak usmjere na područja više pogođenima krizom poput zemalja i regija s gospodarstvima u kojima prednjače sektori poput turizma i kulture.

Paket za oporavak vrijedan dva bilijuna eura za ublažavanje posljedica pandemije

Rezolucijom o novom VFO-u, vlastitim sredstvima i planu oporavka zahtijeva se da prijedlog Europske komisije o VFO-u za razdoblje 2021.-2027. uključuje i novi Fond za oporavak i transformaciju nakon epidemije korona virusa. Dokumentom se traži da se u ukupnom paketu za oporavak kroz poticanje ulaganja osigura dva bilijuna eura za ublažavanje posljedica korona-krize.

''Europi je potreban jak paket za oporavak. Nužno je osigurati velik iznos sredstava koja će se kroz privatna ulaganja usmjeriti u dijelove gospodarstva koje je kriza najviše zahvatila'', istaknula je zastupnica Glavak.

Od Europske komisije zatraženo je i da do 15. lipnja podnese prijedlog rezervnog plana za VFO kako bi se osigurao kontinuitet u financiranju korisnika programa Europske unije.

Nove tehnologije korisne u upravljanju pandemijom, naglasak na zaštiti privatnosti korisnika

Nove tehnologije mogu pomoći u upravljanju pandemijom. Države članice EU-a, pa tako i Hrvatska, razvijaju mobilne aplikacije za praćenje bolesti COVID-19 koje će biti interoperabilne.

''Ključno je razviti platformu na razini EU-a koja će omogućiti kvalitetnu analizu zdravstvenih podataka. No, ni kada je u pitanju zaštita zdravlja, ne smije se zanemariti poštovanje privatnosti korisnika koji će aplikaciju dobrovoljno koristiti dok traje pandemija'', naglasila je zastupnica Glavak.

Razvoj, proizvodnja i uvođenje učinkovitih i sigurnih cjepiva i načina liječenja iznimno su važni u borbi protiv bolesti COVID-19 te moraju biti dostupni svim građanima pod jednakim uvjetima.

Potpora susjednim i partnerskim zemljama; zaštita okoliša i dalje visoko na dnevnom redu

Zastupnici su odlučivali i o tri milijarde eura zajmova namijenjenih za potporu gospodarstvima susjednih i partnerskih zemalja koje su zbog pandemije ušle u recesiju. Bosni i Hercegovini namijenjeno je 250 milijuna eura.

Zaštita okoliša i dalje je aktualna tema. Odobrene su nove oznake za označavanje automobilskih guma kako bi se potrošačima pomoglo u donošenju informiranih odluka. Automobilske gume utječu na 20-30 posto potrošnje goriva vozila, što znači da odabir guma s učinkovitijom potrošnjom goriva može pridonijeti smanjenju emisija iz prometa.

Kako bi se zaštitili izvori vode za budućnost, odobrena su nova pravila za ponovno korištenje vode. Cilj je potaknuti korištenje reciklirane vode za navodnjavanje u poljoprivredi kako bi se spriječile suše i nestašice.

Najopsežnija plenarna sjednica na daljinu

Plenarna sjednica Europskog parlamenta od 13. do 15. svibnja bila je, prema količini točaka dnevnoga reda, najopsežnija sjednica održana u okolnostima pandemije korona virusa.

Zastupnici su prvi put glasali putem novog sustava kojim se ubrzalo zbrajanje glasova, koristeći elektroničku aplikaciju za glasanje, a potom verificirajući dokumente.

                                                                           

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.