GLASANJE NA DALJINU

Europski parlament traži zajedničke obveznice za buduće investicije za oporavak od korona krize

Autor

bl/h

Europski parlament je u petak izglasao velikom većinom glasova rezoluciju u kojoj poziva da se oporavak od korona krize financira povećanim europskim proračunom, postojećim fondovima i obveznicama za oporavak za koje bi jamčio proračun EU-a.

17.04.2020. u 17:50
Ispiši članak

Zastupnici Europskog parlamenta velikom većinom su izglasali neobvezujuću rezoluciju o usklađenom djelovanju EU-a za suzbijanje pandemije bolesti Covid-19 i njezinih posljedica. Za rezoluciju je glasovalo 395 zastupnika, 171 je bilo protiv, a 128 suzdržanih. Zbog ograničenja kretanja, velika većina zastupnika pratila je plenarnu sjednicu na daljinu, a glasanje je obavljeno putem elektroničke pošte.

"Europski parlament poziva Komisiju da predloži opsežni paket ulaganja za oporavak i obnovu europskog gospodarstva nakon krize", kaže se u rezoluciji te dodaje da se potrebne investicije trebaju financirati iz povećanog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), iz postojećih fondova i financijskih instrumenta EU-a te izdavanjem obveznica za opravak za koje bi jamčio proračun EU-a.
Zastupnici ističu da paket ne bi trebao uključivati kolektivizaciju postojećih dugova zemalja članica, nego isključivo onih koji će biti namijenjene za buduće financiranje investicija.

Kolektivizacija dugova je vrlo kontroverzno pitanje u Europskoj uniji. Više zemalja članica, među kojima prednjače Italija, Španjolska i Francuska, traže izdavanje zajedničkih obveznica, dok fiskalno konzervativne zemlje poput Njemačke, Nizozemske, Austrije to ne žele, smatrajući da njihovi porezni obveznici ne bi trebali snositi teret dugova drugih zemalja članica.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u više je navrata posljednjih dana izjavila da je ključni instrument za gospodarski oporavak od korona krize koji Unija ima na raspolaganju njezin sedmogodišnji proračun. Dogovor o sedmogodišnjem proračunu, Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine još nije postignut, a dosadašnji pokušaji dogovora bili su prije izbijanja pandemije, koja je potpuno promijenila stanje stvari. Stoga, Komisija priprema novi prijedlog VFO-a.

Po svemu sudeći, novi prijedlog VFO-a uključivat će i fond za oporavak, ali zasad nisu poznati ni iznosi ni kako će se to financirati.
Europski parlamentarci u svojoj rezoluciji ističu da podržavaju najavu Komisije da će izraditi novu industrijsku strategiju EU-a, kako bi ona europska industrija postala konkurentnija i otpornija na globalne šokove. Također se podržava povećanje proizvodnje u EU u ključnim sektorima poput lijekova, farmaceutskih sastojaka, medicinskih uređaja, oprema i materijala.

Zastupnici su osudili mađarski zakon o izvanrednom stanju te promjene poljskog izbornog zakona kako bi se tamošnji predsjednički izbori održali u jeku pandemije korona virusa.

Europski parlament "naglašava da sve mjere donesene na nacionalnoj i europskoj razini moraju biti u skladu s pravilima vladavine zakona, strog razmjerni u skladu sa situacijom, moraju se odnositi na postojeću zdravstvenu krizu, biti vremenski ograničeni i podložni redovitoj provjeri".

U rezoluciji se ističe kako su "potpuno nespojivi s europskim vrijednostima i odluka mađarske vlade da se izvanredno stanje uvede na neodređeno vrijeme, da se dopusti vladanje uredbama bez vremenskog ograničenja te da se oslabi nadzor parlamenta kao i potezi poljske vlade koja mijenja izborni zakon protivno presudi Ustavnog suda, a kako bi se održali predsjednički izbori usred pandemije".
 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.