JAVLJAJU SLOVENSKI MEDIJI

EK odbila Slovence: Ne želimo posredovati u sporu s Hrvatskom

Autor

rj/h

Europska komisija odbila je molbu Slovenije da posreduje u njenom sporu s Hrvatskom oko pitanja prenesene štednje hrvatskih građana u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci, navode u petak slovenski mediji koji se pozivaju na izvore u vladi.

06.07.2018. u 11:29
Ispiši članak

Premijer Miro Cerar u travnju je predsjedniku Jeanu-Claudeu Junckeru i potpredsjedniku Timmermansu uputio pismo s molbom da Komisija posreduje u sporu njegove vlade s Hrvatskom oko pitanja prenesene devizne štednje hrvatskih građana u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci Zagreb, o čemu se na hrvatskim sudovima vode pravni postupci, kako bi se postiglo da se oni obustave.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec tada je izjavljivao kako bi u slučaju da Hrvatska posredništvo Komisije odbije Hrvatsku mogla tužiti sudu EU-a u Luksemburgu, jer je stara devizna štednja iz nekadašnje SFRJ sukcesijsko pitanje, te da je Hrvatska to priznala potpisivanjem tzv. memoranduma iz Mokrica iza kojega je stala i Europska unija.

Kako u petak navodi ljubljanski list "Dnevnik", ministrica za financije Mateja Vraničar Erman potvrdila je kako je Komisija ovog tjedna odgovorila na slovensku molbu u vezi s NLB-om, rekavši da smatra kako svojim posredovanjem ne bi mogla doprinijeti rješenju tog problema između dviju država.

Slovenska vlada i dalje tvrdi da Hrvatska nastavkom sudskih procesa protiv  "stare" Ljubljanske banke i njene pravne nasljednice Nove Ljubljanske banke (NLB) "djeluje u suprotnosti s dogovorenim pravnim rješenjima" pa će za zaštitu interesa NLB-a donijeti poseban zakon, kako bi tu banku pravno zaštitila od mogućih sudskih ovrha temeljem presuda hrvatskih sudova i negira da je otvaranje tog spora bio samo manevar kako bi se odgodila privatizacija NLB-a, koju temeljem obveza koju je prihvatila nekadašnja vlada premijerske Alenke Bratušek zahtijeva Europska komisija, navode u petak slovenski mediji.

Takav stav odlazeće vlade premijera Mire Cerara našao se u medijima pod valom kritika jer bi se u slučaju neispunjavanja obveze prodaje tri četvrtine dionica NLB-a ta banka mogla naći pod sankcijama i morala vratiti državnu pomoć koju je dobila u vrijeme krize oko loših kredita 2013. godine.

"Vlada je Komisiju namjeravala nadmudriti, tražeći njenu medijaciju u sporu oko prenesene štednje, što je bio ne samo pokušaj prebacivanja odgovornosti na druge nego i proziran pokušaj zavlačenja s prodajom NLB-a", navodi "Dnevnik" koji dodaje da NLB treba zaštititi, ali ne od sudskih tužbi nego od vlade koja joj tako nanosi štetu.

Vladu premijera Cerara s tim u vezi oštro u komentaru u petak kritizira i ljubljansko "Delo".

Odgađanje privatizacije NLB-a u situaciji kad su cijene dionica banaka u padu dovest će do toga da ćer biti oštećen državni proračun i porezni obveznici, a NLB bi se odlukom Komisije mogla naći pod sankcijama, jer joj u slučaju da s Komisijom ne dođe do nekog novog kompromisa prijeti mogućnost da ostane bez svojih podružnica u državama zapadnog Balkana, navodi središnji slovenski dnevnik.

"Europska komisija mogla bi vrlo brzo skinuti diplomatske rukavice, a tada bismo mogli dočekati njeno dosta nepopustljivo rješenje s kratkim rokom za prodaju NLB-a i s novim obvezama za banku i državu, navodi list.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.