HRVATSKA ZASTUPNICA

Dubravka Šuica u Europskom parlamentu u borbi protiv raka

Autor

mo

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu održana rasprava na temu borbe protiv raka u kojoj je sudjelovala zastupnica Dubravka Šuica, potpredsjednica Kluba EPP-a te članica neformalne skupine zastupnika u Europskom parlamentu za borbu protiv raka "Members Against Cancer".

18.09.2019. u 17:20
Ispiši članak

Rak predstavlja drugi najčešći uzrok smrti u Europskoj uniji te je više od četvrtine svih smrtnih slučajeva direktno povezano s ovom bolešću, stoga borba protiv raka predstavlja jedan od prioriteta Europske pučke stranke, ali i nove Europske komisije na čelu s Ursulom von der Leyen.

Potpredsjednica Kluba EPP-a Dubravka Šuica istaknula je važnost borbe protiv raka u svom govoru na plenarnoj sjednici:

"Smatram da postoje mnogi načini i modeli kako bismo unaprijedili i poboljšali samo liječenje te pomogli pacijentima, a neki od načina su programi ranog otkrivanja raka, jednak pristup visokokvalitetnom liječenju i lijekovima za sve pacijente, bolest raka prerasta u kroničnu bolest, poboljšanje kvalitete života oboljelima te društvena podrška kroz financijsku i emocionalnu potporu. Posebno me veseli što je u novi program Europske komisije uključen  Europski plan za borbu protiv raka, a nadam se da ću imati prigode i dalje raditi na ovom području!", rekla je Šuica. 

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije Dubravka Šuica jedna je od najaktivnijih zastupnica Europskog parlamenta po pitanju borbe protiv raka te se kao članica neformalne skupine zastupnika u Europskom parlamentu – tzv. MEPs Against Cancer, aktivno bavi poboljšanjem prevencije karcinoma u Europi i promicanjem borbe protiv raka. Također, na inicijativu zastupnice Šuice osnovana je i neformalna skupina zastupnika u Hrvatskom saboru pod nazivom ''Zastupnici protiv raka'', po uzoru na sličnu skupinu u Europskom parlamentu.

Uz to, Dubravka Šuica je u protekle dvije godine organizirala osam konferencija pod nazivom ,"Fight&Win'' koje su održane u Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Rijeci, Varaždinu, Zadru i Zagrebu, a završna konferencija organizirana je u Bruxellesu. Cilj svih "Fight&Win" konferencija bio je podizanje svijesti o važnosti prevencije i borbe protiv raka, poticanje razmjene iskustava u svrhu informiranja i edukacije te osiguranje dostojanstvenog života svim pobjednicima nad rakom.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.