RAZVOJ CLOUD STRATEGIJA, PRIMJENE OTVORENOG KODA...

APIS IT na konferenciji o osiguranju digitalne suverenosti EU-a

Autor

ri

Na konferenciji Ensuring Digital Sovereignty of European Governments koja se 30. rujna održava u Bruxellesu predsjednik Uprave APIS IT-a Saša Bilić predstavit će hrvatski pogled na izgradnju digitalnog suvereniteta javne uprave u Europskoj uniji.

23.09.2021. u 10:29
Ispiši članak

Konferenciju koju organizira EURITAS, organizacija europskih pružatelja IT usluga u javnom sektoru, otvara povjerenik Europske komisije Johannes Hahn, a brojni predstavnici javnog sektora i europskih institucija dat će pregled triju glavnih komponenti koje pridonose digitalnoj neovisnosti -  razvoja cloud strategija, primjene otvorenog koda i pitanja kibernetičke sigurnosti.

EURITAS je organizacija europskih pružatelja IT usluga u javnom sektoru koja okuplja 11 IT tvrtki u većinskom javnom vlasništvu iz osam europskih zemalja - Austrije, Danske, Finske, Italije, Nizozemske, Njemačke, Švicarske i Hrvatske, koju od 2018. u toj organizaciji predstavlja APIS IT. 

Tema digitalnog suvereniteta postaje pitanje od sve većeg značaja za Europsku uniju uzimajući u obzir činjenicu da je čak 90 posto podataka iz zapadnog svijeta pohranjeno na serverima u vlasništvu tvrtki izvan EU-a koje ne podliježu europskim zakonima o zaštititi osobnih podatka, dok istodobno među top 20 najvećih tech kompanija nema nijedne iz EU-a.

Takvo stanje stvari i ovisnost o dobavljačima koji ne podliježu europskim pravilima očita je strateška slabost  EU-a, na koju su prije nekoliko mjeseci zajedničkim pismom Europskoj komisiji upozorili premijeri nekoliko europskih zemalja predvođeni njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, tražeći od Europske komisije da nizom mjera osnaži neovisnost EU-a na tom području.

Predsjednik Uprave APIS IT-a sudjelovat će u završnoj raspravi uz predsjednika EURITAS-a Markusa Kaisera, Chief Information Officera njemačke savezne vlade Markusa Richtera i Luisa Barreira de Sousu, veleposlanika za digitalna pitanja i kibernetičku sigurnost u vladi Portugala koji 2022. preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije. 

Saša Bilić, koji je 2020. izabran i za potpredsjednika EURITAS-a, ističe da APIS IT kao tvrtka od posebnog državnog interesa u skladu sa ciljevima Vlade RH i Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva pridonosi izgradnji digitalnog suvereniteta Hrvatske kroz glavne aspekte svog poslovanja. 

"Uz  razvoj softverskih rješenja i definiranje nacionalne cloud strategije, posebno smo ponosni što smo osigurali tehnološki najnaprednije kapacitete za pohranu podataka u dva nacionalna podatkovna centra koja jamče najvišu razinu sigurnosti i dostupnosti podataka, čime smo osigurali tehnološku osnovicu za digitalnu neovisnost hrvatske javne uprave",  rekao je Bilić.  

Jednodnevna konferencija je zatvorenog tipa, a namijenjena je istaknutim predstavnicima javnog sektora država članica i EU institucija. Više informacija o programu i sudionicima na poveznici EURITAS Summit 2021: Ensuring Digital Sovereignty of European Governments.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.