SPC INSTRUMENT ZA REALIZACIJU PLANOVA

Đukanović: Nema sumnje, Vučić stoji iza destabilizacije u Crnoj Gori, žele Veliku Srbiju

Autor

vm

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović je rekao da velikosrpski nacionalizam želi iskoristiti geopolitičko preslagivanje, bez obzira što je to Balkan već koštalo 150.000 ljudskih života, prenosi RTL.

17.09.2021. u 20:10
Ispiši članak

"Dobio sam potporu za daljnji produžetak europskog puta Crne Gore. Kao što znate Crna Gora je u posljednjih 25 godina od velikih političkih promjena, a posebno od obnove nezavisnosti, jako puno radila na učvršćivanju stabilnosti, sklada vjerskog i nacionalnog, a posebno na trasiranju puta u euroatlantske integracije. Postali smo članica NATO-a, otvorili sva pregovaračka poglavlja s EU-om. Možemo slobodno reći da smo najdalje odmakli od svih kandidata na putu prema članstvu. To je Hrvatska podržavala, ne samo nas, nego sve u regiji. Ja osobno smatram da Hrvatska, kao odgovoran partner u NATO-u i susjed, želi da Crna Gora ostane na tom putu i što brže ostvari svoj cilj", rekao je Đukanović.

Objasnio je i što se trenutno događa u Crnoj Gori te je li riječ o destabilizaciji i pokušaju stvaranja Velike Srbije.

"Riječ je o pokušaju da se obnove stare, retrogradne politike izgradnje velikih država na zapadnom Balkanu. Lansirana je ona ista ideja koja je ponuđena kao alternativa 90-ih godina, napraviti novu kompoziciju zapadnog Balkana, napraviti uvećane, dakle velike države, etnički i vjerski homogene. Sve zbog lažne pretpostavke da multietnička demokracija u ovom dijelu Europe nije moguća. Nudi se nešto što bi bilo izuzetak od pravila života na europskom prostoru. To je u 90-ima doživjelo slom, plaćano je životima blizu 150.000 žrtava ljudi. Sada, vjerojatno podstaknuto geopolitičkim promjenama, ideolozi tih velikodržavnih nacionalizama pokušavaju obnoviti tu ideju. Posljedično, napadnuta je Crna Gora, jer znamo da nema 'Velike Srbije' bez Crne Gore u njenom sastavu", pojašnjava te dodaje kako nema sumnje da državni vrh Srbije stoji iza toga, na čelu s Aleksandrom Vučićem, srbijanskim predsjednikom.

"Poznato je da je ideja 'Velike Srbije' stara već jako dugo, vezujemo je za vrijeme Garašaninovih Načertanija 1844. godine. Od tada se ona svako malo obnavlja i uvijek je Crna Gora poželji plijen Srbije. Iluzija se pokušava i dalje održati živom - ideja o pripajanju Republike Srpske Srbiji, Nakon što je Srbija izgubila i Kosovo, čini se da Crna Gora izgleda kao najprivlačnija kompenzacija i kao nezaobilazni dio da bi se uopće ideja Velike Srbije održavala u životu."

Osim toga, Đukanović smatra kako je "Srpska pravoslavna crkva instrument za realizaciju velikosrpskog nacionalizma."

"Kao što znamo '90-ih godina bilo je više tih instrumenata. Postojala je JNA, postojala je jugoslavenska policija, jugoslavneska služba bezbjednosti, jugoslavenska carina, zakoni. Sve to je moglo biti zloupotrebljavano iz Beograda u korist ideje velikosrpskog nacionalizma. Danas više toga nema ostala je srpska pravoslavna crkva koja je pristala biti instrument velikodržavnog projekta u regiji i to se veoma jasno manifestira upravo u aktualnim problemima u Crnoj Gori", pojašnjava  Đukanović, pa dodaje:

"Jesmo li pogriješili s otvaranjem toga pitanja, ne bih rekao. Usuđujem se reći da mi nismo birali hoćemo li ući u taj konflikt ili ne."

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.