Albanci - šiptari, Hrvati - ustaše

Vojvođanski Hrvati zabrinuti zbog govora mržnje prema nacionalnim manjinama u srpskim medijima

Autor

mjš/h

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) u utorak je izrazio veliku zabrinutost zbog govora mržnje koji je, kako je pokazalo istraživanje organizacije „Liber“, u srbijanskim medijima iznimno raširen i koji je posebno usmjeren prema Hrvatima i Hrvatskoj, kao i prema Albancima s Kosova.

 

14.11.2017. u 14:27
Ispiši članak

Centar za nove medije "Liber" analizirao je ove godine 16 tiskanih, elektroničkih, on-line i agencijskih medija, i zaključio kako je „ekstreman govor prisutan u svakoj četvrtoj vijesti najtiražnijih medija u Srbiji“, kao i da je njegova jedina namjera „podizanje dramatičnosti i senzacionalizma po svaku cijenu, uz širenje straha i osjećaja nesigurnosti i nesnošljivosti“.

„U promatranom uzorku dominiraju širenje osjećaja nesnošljivosti prema Hrvatskoj i Hrvatima, a zatim i Albancima s Kosova (koji se uvredljivo nazivaju "Šiptarima"). Nije neuobičajeno i da se mnogi pripadnici hrvatskog naroda nazivaju 'ustašama", navodi se u istraživanju koje je objavljeno u utorak.

DSHV zaključak analize potkrepljuje podacima Povjerenstva za praćenje povrede manjinskih prava pri Hrvatskom nacionalnom vijeću, koje je tijekom 2016. zabilježilo 311 negativnih medijskih napisa o Hrvatima i Republici Hrvatskoj.

„U medijima se, naime, pripadnici hrvatskog naroda često nazivaju „ustašama“, što za posljedicu ima stvaranje dodatnog osjećaja straha kod pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i AP Vojvodini. To je zabrinjavajuće tim prije jer istodobno u medijima nedostaje priloga i napisa koji bi za cilj imali upoznavanje šire javnosti o pravima pripadnika nacionalnih manjina i kulturnoj raznolikosti. Ovo je posebno osjetljiv problem za Hrvate jer se moraju u vidu imati i događaji iz 1990-ih godina“, navodi se u priopćenju DSHV-a.

Ističe se kao veliki problem to što se problemom govora mržnje i netrpeljivosti u srbijanskim medijima bave nevladine udruge i entuzijasti, dok istraživanja relevantnih državnih i znanstvenih srbijanskih institucija manjka.

„S druge strane, ukazujemo i na to da širenje nesnošljivosti spram hrvatskog naroda i matične im domovine sve češće dolazi ne samo od ekstremno orijentiranih skupina, nego i od uglednih pojedinaca srbijanskog establišmenta i narodnih zastupnika. Podsjećamo da je govor mržnje opasna društvena devijacija koja za cilj ima širenje osjećaja nesigurnosti, straha i netrpeljivosti, a koja često zna rezultirati i fizičkim nasiljem i povlačenjem pojedinaca iz društvenog života zajednice te negiranjem vlastita identiteta, o čemu, na žalost, pripadnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji svakako mogu posvjedočiti“, ističe DSHV.  

Zaključuje se da ovakva negativna društvena pojava „svakako ne bi smjela imati mjesto u društvu koje teži biti članom velike europske obitelji koja počiva na vrednotama kao što su demokracija, različitost, tolerancija, solidarnost“.                         

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.