DO DANAS NITKO NIJE ODGOVARAO

VITEZ 1993. Satima nakon što je primirje stupilo na snagu, granata Armije BiH ubila osmero djece

Autor

Marko Cmrečnjak

General Milivoj Petković, načelnik GS HVO-a, i general Rasim Delić, komandant GŠ ARBIH, sastavili su Sporazum između strana o prestanku sukobu u Bosni i Hercegovini dana 9. lipnja 1993. u Kiseljaku. Sporazum je proširen i potpisan sljedeći dan kada je i stupio na snagu. Prema Član(k)u 1., koji je nosio naziv "Prestanak neprijateljstva", dogovoreno je da "Počevši od 14.00 sati 10.juna/lipnja 1993. godine, uspostavit će se apsolutni prekid vatre (op. a.) i zamrzavanje vojnih aktivnosti, uključujući vojne pokrete, raspoređivanje snaga i dalju fortifikaciju".

12.06.2018. u 14:39
Ispiši članak

Istog dana, u 20.45, iz rejona Šljivičice i Kruščice, pod nadzorom snaga ARBiH, doletjela je minobacačka granata kalibra 120 mm u Podgradinu, jednom od naselja Viteza. Granata je pala tik do 14-ero djece koja su se igrala na košarkaškom igralištu. Petero djece je na mjestu granatiranja preminulo, a troje je djece podleglo ozljedama u bolnici. Preživjela djeca nastavila su živjeti s trajnom tjelesnom invalidnošću.

Ovo su imena i prezimena poginule djece: Boris Antičević (1983.), Dražen Čečura (1978.), Sanja Garić, (1975.), njezin brat Milan Garić (1981.), Velimir Grebenar (1981.), njegova sestra Augustina Grebenar (1984.), Sanja Križanović (1978.) i Dragan Ramljak (1978.). Augustina Grebenar je preminula kao najmlađa žrtva napada, sa svojih navršenih devet godina.

Do danas nitko nije odgovarao za ovaj počinjeni zločin na malodobnom djecom.

Koliko je Sporazum bio ispoštovan od strane ARBiH govori izvješće, za dan 11. lipnja 1993., Tihomira Blakšića, zapovjednika OZ SB, upućeno Mati Bobanu, Franju Tuđmanu i Milivoju Petkoviću, u kojemu stoji kako "Od 3.30 sati, jutros je počeo najžešći napad na svim crtama obrane (op. a.) od početka podmukle agresije" .

Autor: Marko Cmrečnjak

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.