'POTREBNO NAM JE PRUŽITI POLITIČKU POTPORU'

Tomislav Žigmanov opet izabran za čelnika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, na skupštinu došao i jedan župan

Autor

js/h

Tomislav Žigmanov ostaje na čelu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, odlučeno je u petak navečer na izbornoj skupštini stranke, na kojoj je najavio da će ustrajati da se hrvatskoj manjini osiguraju zajamčeni mandati u predstavničkim i državnim tijelima Srbije.

17.07.2021. u 08:16
Ispiši članak

Žigmanov je bio jedini kandidat za predsjednika stranke, a na izbornoj skupštini koja je održana u bačkom selu Tavankut podržalo ga je 135 od 144 izaslanika DSHV-a iz cijele Vojvodine.

U svojoj programskoj platformi pod nazivom "Za dostojanstvo i ravnopravnost Hrvata u Srbiji" Žigmanov je naveo da će se nastaviti zalagati za njihovo pravo na sudjelovanje u procesima donošenja odluka, što podrazumijeva uvođenje instituta zajamčenih mandata u predstavničkim tijelima Srbije, na svim razinama vlasti.

U svojemu izlaganju okupljenim izaslanicima u mjesnom Domu kulture podsjetio da domicilna država prema hrvatskoj manjini ne ispunjava obvezu o osiguravanju zajamčenih mjesta, prije svega u Skupštini Srbije.

Žigmanov je rekao da će se nastaviti boriti za jednake mogućnosti sudjelovanja u javnom životu, obrazovanju, kulturi, informiranju i službenoj uporabi hrvatskog jezika te zapošljavanja u državnim i javnim institucijama.

Dodao je kako je i pored brojnih otvorenih problema vodstvo DSHV-a uspjelo ostvariti znatna postignuća – ušlo se u posjed rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, dobiven je prostor za hrvatske udruge u Beogradu, otvoren Lektorat za hrvatski jezik u Novome Sadu, počela se graditi Hrvatska kuća u Subotici.

Naveo je kako je to postignuto zahvaljujući suradnji prije svega s hrvatskom Vladom, odnosno s premijerom Andrejom Plenkovićem, hrvatskim županijama te predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na skupštini su, među ostalim, bili nazočni i potpredsjednici Hrvatske demokratske zajednice - Zdravka Bušić, koja je bila i izaslanica Andreja Plenkovića, i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

"Materijalna potpora matične domovine je važna, no presudno je da se Hrvatima u Srbiji pruži politička potpora, u kojoj će se jasno stati iza njihovih interesa", izjavio ovom prigodom župan Anušić, i pružio potporu vodstvu DSHV-u.

Tomislav Žigmanov treći je predsjednik DSHV-a od utemeljenja stranke. Prvi mandat predsjednika preuzeo je listopadu 2015. od dotadašnjeg lidera Petra Kuntića.  

DSHV je osnovan 15. srpnja 1990. godine na osnivačkoj skupštini održanoj u Subotici kao politička stranka "u kojoj se oblikuju, izražavaju i zastupaju kolektivni interesi Hrvata u Vojvodini radi ostvarivanja političkih, kulturnih, gospodarskih i drugih ciljeva".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.