izbori u dijaspori

Stuttgart: Iako su se registrirali, nisu bili na popisu za glasovanje

Autor

Direktno.hr

30.12.2014. u 18:22
Ispiši članak

Redakciji direktno.hr javilo se nekolika glasača iz dijaspore s mnogim prigovorima na mogućnost glasovanja u inozemstvu. Tako, osim prigovora na mali broj konzularnih predstavništava u kojima se može glasovati, javili su nam se Gabrijela i Vitomir Jelušić iz Stuttgarta koji tvrde da im je onemogućeno ostvarivanje njihovog glasačkog prava.

Podsjetimo, za glasovanje u inozemstvu bilo se potrebno prethodno registrirati. Gore navedeni birači neugodno su se iznenadili kada su se pojavili na svom glasačkom mjestu, otkrivši da ih nema na popisu, iako su se za glasovanje uredno prijavili. Kako je to moguće i jesu li upoznati s tim slučajem, upitali smo Državno izborno povjerenstvo.

"Državno izborno povjerenstvo je zatražilo očitovanje Generalnog konzulata Republike Hrvatske iz Stuttgarda iz kojeg proizlazi da na dan izbora navedeni birači nisu mogli glasovati budući njihovi zahtjevi za prethodnu registraciju nisu zaprimljeni na fax konzulata, iako su imenovani tvrdili da su zahtjeve poslali faxom. Tom prilikom su birači obaviješteni o mogućnosti prethodne registracije za drugi krug izbora, obzirom da se radi o biračima koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, te su danas zahtjevi podneseni i izvršena je prethodna registracija", odgovorila nam je Aleksandra Jozić-Ileković, potpredsjednica DIP-a.

DIP smo upitali i je li broj predstavništava optimalan i je li u nekim slučajevima udaljenost koji glasači moraju prijeći do biračkih mjesta u inozemstvu predaleka.  

"Ustavom Republike Hrvatske propisano je da birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj ostvaruju biračko pravo na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u stranoj državi u kojoj prebivaju (članak 45. stavak 3.). Na izborima za predsjednika Republike Hrvatske određeno je  90 biračkih mjesta u inozemstvu, a u skladu s prijedlogom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u 50 država u kojima Republika Hrvatska ima svoje diplomatske misije i konzularne urede", poručila je za direktno.hr potpredsjednica DIP-a.

Prema zadnjim podacima DIP-a, najviše glasova u inozemstvu odnijela je Kolinda Grabar-Kitarović sa 77,15 posto glasova birača, slijedi Ivo josipović s 11,43 posto, Milan Kujundžić s osam posto i Ivan Sinčić s 3,02 posto. Izborima je pristupilo 20.606 osoba, odnosno svi koji su bili prijavljeni, prema podacima DIP-a. Nevažećih listića bilo je 0,37 posto.

Građani nisu mogli glasovati sa "žutim kartonom"

Javili su nam se i građani koji nisu mogli glasovati i kojima je istekla osobna iskaznica, ali su imali privremeni izvadak do izdavanja nove osobne.  

"Popis birača je (članak 3. točka 3. Zakona o registru birača, "Narodne novine", 144/12), dio registra birača koji se sastavlja nakon zatvaranja registra, a sastoji se od podataka iz evidencije hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji imaju važeće osobne iskaznice, evidencije privremeno upisanih birača, birača kojima je izdana potvrda za glasovanje izvan mjesta prebivališta, evidencije prethodno registriranih birača, popisa aktivno registriranih birača - hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište u RH.

Birači koji su predali zahtjev (do 17. prosinca 2014.) za izdavanjem nove osobne iskaznice (ukoliko je osobna iskaznica istekla ili je zbog npr. gubitka iste - poništena), te im je u tu svrhu izdan tzv. žuti karton (do izdavanja osobne iskaznice) nalaze se u izvatku iz popisa birača i mogu ostvariti biračko pravo.

Oni birači kojima je osobna iskaznica istekla ili nakon prijave gubitka osobne iskaznice nisu dojavili nadležnom uredu policijske uprave da su izgubljenu osobnu iskaznicu u međuvremenu pronašli, ne nalaze se na izvatku, jer se u službenoj evidenciji vodi da je ta osobna iskaznica poništena. Ti birači se ne nalaze na izvatku iz popisa birača na svom biračkom mjestu, te biračko pravo mogu ostvariti samo ukoliko podignu potvrdu za glasovanje koju im na izborni dan izdaje nadležni ured prema mjestu njegova prebivališta", poručili su nam iz Državnog izbornog povjerenstva", stoji u odgovoru DIP-a.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.