Novi granični problemi

Sarajevo: Parlament BiH za jesen odgodio raspravu o Pelješkom mostu

Autor

Direktno.hr

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u srijedu je uoči ljetnje stanke odlučio odgoditi raspravu o projektu Pelješkog mosta jer je materijal kojega je o tome sačinilo Vijeće ministara BiH stigao prekasno da bi ga zastupnici mogli temeljito analizirati.

26.07.2017. u 18:14
Ispiši članak

Na temelju zaključka Zastupničkog doma donesenog u lipnju na sjednici koja je u srijedu održana u Sarajevu trebala je biti provedena cjelovita rasprava o tome pod kojim uvjetima Hrvatska gradi Pelješki most i ugrožava li to interese BiH odnosno njezino pravo pristupa otvorenome moru.

Materijal za raspravu u Zastupnički je dom stigao tek u utorak poslije podne pa je prevladala procjena kako nije bilo dovoljno vremena za pripremu kvalitetne rasprave.

Zastupnički dom parlamenta BiH stoga bi o Pelješkom mostu, kako je odlučeno u srijedu, trebao raspravljati na prvom zasjedanju u rujnu.

U materijalu Vijeća ministara BiH proslijeđenom zastupnicima je kronologija zbivanja vezanih za projekt Pelješkog mosta i u njemu stoji kako je Hrvatska izvijestila susjednu zemlju o planovima za gradnju tog mosta 2005. godine. Kao nesporna navedena je činjenica da se most treba graditi u hrvatskim teritorijalnim vodama osnosno 400 metara zapadno od granične crte s BiH.

U materijalima Vijeća ministara stoji kako su uvažene sve primjedbe iz BiH na prvotno planiranu konstrukciju mosta koja je mogla predstavljati zapreku uplovljavanju većih brodova u Neumski zaljev te kako je stoga most preprojektiran tako da njegova visina u ravni tzv. svijetlog otvora bude 55 metara a raspon između stupova 200 metara. U materijalu stoji kako je još od 2006. godine ostalo otvoreno pitanje utvrđivanja prekograničnog utjecaja gradnje mosta na okoliš.

Vijeće ministara BiH je u svom izvješću parlamentarcima navelo kako gradnja Pelješkog mosta ni na koji način  ne prejudicira rješavanje otvorenog pitanja granice na moru s Hrvatskom kao ni drugih pitanja vezanih za poštovanje i provedbu Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.