NASLJEDNIK KARDINALA PULJIĆA

Plenković čestitao budućem vrhbosanskom nadbiskupu Tomi Vukšiću

Autor

dd/h

Hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je u četvrtak novome vrhbosanskom nadbiskupu koadjutoru Tomi Vukšiću, čije bi imenovanje moglo biti uvod u najznačajnije promjene u hijerarhiji Katoličke crkve u BiH u posljednjih dvadeset godina.

23.01.2020. u 17:48
Ispiši članak

Papa Franjo imenovao je Vukšića, sadašnjeg vojnog ordinarija u BiH, za nadbiskupa koadjutora Vrhbosanske nadbiskupije, potvrdio je u srijedu tiskovni ured Svete Stolice.

"Vjerujem da ćete u svom daljnjem predanom pastoralnom služenju raditi na njihovoj dobrobiti, izgrađivanju zajedništva i snaženju položaja naših sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini", rekao je Plenković, priopćila je Vlada.

Imenovanje Vukšića uslijedilo je u trenutku kada je kardinal Vinko Puljić, sadašnji vrhbosanski nadbiskup, najavio kako će 2021. zbog navršenih godina zatražiti umirovljenje.

Pomoćni biskup vrhbosanski msgr Pero Sudar prošle je godine umirovljen, također na osobni zahtjev, pa bi Vukšićevo imenovanje moglo predstavljati uvod u najznačajnije promjene u hijerarhiji Vrhbosanske nadbiskupije, ali i Katoličke crkve u BiH u cijelosti u protekla dva desetljeća.

I banjolučki biskup Franjo Komarica naznačio je kako će zatražiti umirovljenje, a mostarski biskup Ratko Perić odavno je stekao uvjete za mirovinu no Sveti Otac još nije imenovao njegova nasljednika.

Biskupi koadjutori u pravilu se imenuju kao osobe s pravom preuzimanja biskupske časti.

Msgr Vukšić (66) je rođen u Studencima, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nakon što je pohađao filozofsko-teološki studij u Sarajevu bio je zaređen za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije 1980. godine. Bio je župni vikar u katedrali u Mostaru od 1980. do 1982. a magisterij iz ekumenske teologije stekao je na Papinskom orijentalnom institutu te onaj iz kanonskog prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana. 

Doktorirao je u Rimu na temu "Odnosi među katolicima i pravoslavcima u Bosni i Hercegovini od 1878. do 1903.“

Za vojnog biskupa postavljen je 2011. godine kada je i utemeljen Vojni ordinarijat u BiH. 

Čestitka i novom rektoru Papinskog zavoda svetog Jeronima u Rimu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poslao je u četvrtak čestitku velečasnom Marku Đurinu, koji je imenovan za rektora Papinskoga hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu.

"Povjerenje koje su Vam ukazali biskupi Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, a koje je potom potvrdila i Kongregacija za kler Svete Stolice, priznanje je Vašem višegodišnjem predanom radu i iskustvu u vođenju Zavoda na dužnosti vicerektora, u što sam se prilikom posjeta Zavodu i osobno imao prilike uvjeriti.

Uvjeren sam, gospodine rektore, da će Vašim uzdizanjem na ovu drevnu i časnu službu Zavod dodatno napredovati kao mjesto izobrazbe hrvatskog svećenstva i okupljanja hrvatskih hodočasnika u Rimu", stoji u čestitki predsjednika Vlade.

Velečasnog Marka Đurina, svećenika Varaždinske biskupije i dosadašnjeg vicerektora Zavoda, novim rektorom Papinskoga Hrvatskog zavoda svetoga Jeronima u Rimu, imenovala je Kongregacija za kler, dekretom od 9. siječnja 2020., na mandat od pet godina.

Marko Đurin rodio se 1985. godine u Varaždinu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju završava 2003., a akademske godine 2003./2004. upisuje se na Katolički bogoslovni fakultet (KBF) Sveučilišta u Zagrebu, te istovremeno ulazi u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište kao kandidat Varaždinske biskupije. Diplomirao je 2008.,  a za prezbitera je zaređen 2009. u Varaždinu, gdje je obavljao službu biskupskog tajnika i predstojnika Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

 U rujnu 2012. biskup Josip Mrzljak šalje ga u Rim na poslijediplomski studij iz teologije braka i obitelji na Papinski institut Ivan Pavao II. za studije o braku i obitelji, gdje je magistrirao u lipnju 2014. te nastavio studij prema doktoratu. Od jeseni 2012. godine boravi u Papinskom Hrvatskom zavodu sv. Jeronima.

Godine 2013. imenovan je vicerektorom Papinskog Zavoda, a sada je imenovan novim rektorom Zavoda.

    

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.