POMOĆ U PRESELJENJU

Ovo su 11 odličnih savjeta za prilagodbu djece u iseljeništvu

Autor

Direktno.hr

07.10.2014. u 15:47
Ispiši članak

Dječji tjedan koji se održava svakog punog tjedna listopada u Hrvatskoj predstavlja 'vrijeme naglašavanja važnosti promicanje prava djece koja su garantirana Konvencijom o pravima djeteta, kao i pravo vrijeme da se podsjetimo na našu zajedničku odgovornost za poštivanje dječjih prava i odgovaranje na potrebe djece', naglašavaju u Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Prilika je to i da Hrvati koji su nedavno otišli u emigraciju ili oni koji to eventualno planiraju, dobro promisle kako će im se dijete prilagoditi na život vani, piše portal CroExpress koji je potražio i sljedeće savjete iseljenika koji su takav proces već prošli.


Priprema odlaska

Razgovarajte s djetetom čim odlučite preseliti. Izgradite pozitivnu sliku preseljenja tako što ćete djeci predstaviti preseljenje kao novu avanturu ili odlazak na praznike. Motivirajte ga da vam postavlja pitanja o mjestu gdje selite; ako i ne znate sve odgovore, potrudite se zajedno ih naučiti.

Pripremite dijete uz odabrane filmove i knjige. Čitanje priče ili pokazivanje filma koji prikazuju mjesto na koje se selite dobro za promociju promjene kod djeteta. 


Pružite djetetu sigurnost. Svaki stres koji osjećate vi lako se može 'preseliti' i na vaše dijete, zbog čega će im odlazak biti još i teži.


Počnite učiti jezik zajedno s djetetom. I to prije nego krenete. A kad vam dijete vani krene u školu, brzo će vas 'prešišati' sa znanjem jezika.


Učite dijete na novu hranu. Ako je hrana na mjestu gdje idete jako drugačija od hrvatske, raspitajte se možete li je nabaviti negdje prije nego preselite. Ako ne, potražite recepte na internetu i pripremite ih sami. 

Neka provedu puno vremena s obitelji i prijateljima. Organizirajte oproštajnu zabavu kako bi u pozitivnom svjetlu pokazali svoj odlazak. Kad stignete u novu zemlju, omogućite im da se s prijateljima i obitelji vide putem video poziva. 

U novoj zemlji

Ustanovite rutinu. Ako je moguće, pokušajte da ta rutina bude što sličnija onoj koju ste imali u matičnoj zemlji. 


Stvorite poznato okruženje u svom domu. Obiteljske fotografije i omiljene slike i igračke vašeg djeteta uvelike će pomoći u tome.


Motivirajte dijete na interakciju s drugom djecom. Budite entuzijastični i upoznajte dijete s djecom svojih susjeda, kolega s posla i prijatelja. Starija djeca mogla bi uživati u učlanjenju u organizacije mladih – volonterske, vjerske, sportske i sl.


Zajedno otkrivajte okolinu. Organizirajte izlazak s djetetom u kojem ćete zajedno otkrivati svoju novu okolinu. 


Pričajte s djetetom. I vi i djeca ćete ponekad proživljavati teške trenutke. Budite tamo za njih. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.