DAN OSNUTKA PRVOG SAZIVA HNV-A

NACIONALNI PRAZNIK HRVATSKE MANJINE Dodijeljen novac za gradnju Hrvatske kuće u Subotici

Autor

iz/h

Hrvatska vlada dodijelila je u petak, u sklopu nacionalnog praznika hrvatske manjine u Srbiji, vodstvu zajednice novac za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i kadrovsko snaženje Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV).

13.12.2019. u 22:58
Ispiši članak

Ugovor o dodjeli sredstava u iznosu od 90.000 eura potpisali u sjedištu HNV-a državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i predsjednica Jasna Vojnić.

"Ovo je pokazatelj jedne vidljive i snažne politike vlade RH prema hrvatskoj zajednici u Srbiji, politike koja kroz ovakve strateške projekte doista stoji iza naših sunarodnjaka na ovom prostoru. Time demonstriramo da nam je stalo da Hrvati u Srbiji očuvaju identitet i sve njegove elemente, prije svega jezik i kulturu", izjavio je Milas.

Predsjednica HNV-a je navela da je "ovo veliki dan za HNV, budući da je ovom nesvakidašnjom gestom vlade RH i Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske pokazano da Hrvatska doista razumije potrebe Hrvata u Srbiji“.

"Ono što smo mi naglasili kada smo bili kod premijera početkom ove godine jeste da naša hrvatska zajednica ima velikih planova, ideja i potencijala, ali ju je potrebno kadrovski osnažiti i institucionalno izgraditi", zaključila je Jasna Vojnić.

Od dodijeljenog novca bit će izgrađen novi objekt, uz postojeću zgradu HNV-a, čime će se pod istim krovom naći sve tri profesionalne institucije hrvatske manjine - Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Novinsko izdavačka ustanova "Hrvatska riječ" i HNV.

Također, bit će angažirane dvije osobe za razvojne projekte te voditelj područnog ureda zastupničkog tijela hrvatske manjine u Srbiji.

U povodu praznika, Dana osnutka prvog saziva HNV-a, u Subotici je održana svečana akademija na kojoj je županu Vukovarsko-srijemske županije Boži Galiću dodijeljeno visoko godišnje priznanje za društveni rad u hrvatskoj zajednici pod nazivom „Ban Josip Jelačić“.

"Od samoga početka svojega mandata kontinuirano je pomagao hrvatsku zajednicu u Srbiji: od pomoći u stipendiranju studenata, projekta opremanja Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, pomoći udrugama kulture i nogometnoj reprezentaciji hrvatske manjine, političke potpore, pa sve do kupovine Šokačke kuće u Vajskoj za potrebe mjesnih Hrvata", navedeno je u obrazloženju za dodjelu priznanja.

Uručena su još dva priznanja: "Dr. Josip Andrić“ za doprinos hrvatskoj kulturi dobila je etnologinja iz Zagreba Milana Černelić a "Pajo Kujundžić" dobila je Subotička biskupija za doprinos u obrazovanju na hrvatskom.

Trinaesti prosinca hrvatska manjina slavi kao jedan od svoja četiri nacionalna blagdana u Srbiji, kada je 2002. održana izborna skupština prvog saziva Hrvatskog nacionalnoga vijeća.

HNV je predstavničko tijelo hrvatske manjine u Srbiji koje ima ingerencije u području obrazovanja, kulture, informiranja i službene uporabe hrvatskog jezika.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.