VAŽNO POLITIČKO PITANJE

Hoće li izbori u Mostaru biti održani i što to znači Hrvatima u BiH?

Autor

Ivan Crnjac

Ove godine bi trebali biti održani izbori u Mostaru koji se u tom gradu nisu održali 12 godina, odnosno, od 2008. godine, a za Hrvate je to jedno od ključnih političkih pitanja.

21.01.2020. u 07:44
Ispiši članak

Navode o izborima je potvrdio i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović koji je nedavno u razgovoru za Federalnu novinsku agenciju kazao kako će izbori u tom gradu ove godine biti "sigurno održani".

Gradonačelnik Mostara je Ljubo Bešlić (HDZ BiH) koji vodi ovaj grad od posljednih normalno održanih izbora. Gradsko vijeće je duže od desetljeća u tehničkom mandatu dok se neke druge odluke donose posredstvom viših razina vlasti u ovoj zemlji.

Ono što Mostar živi u političkom smislu - žive i Hrvati u BiH. Ni oni, baš kao ni građani Mostara ne mogu birati svoje predstavnike iako im je to pravo nominalno zajamčeno, stoga je u simboličkom smislu važno bh. Hrvatima da se ovo pitanje riješi u paketu s načinima izbora članova Predsjedništva te popunjavanja domova naroda.

Stolni grad bh. Hrvata

Mostar, kojeg mnogi Hrvati u BiH smatraju stolnim gradom je iznimno važan tamošnjim Hrvatima jer je u tom gradu smješten niz političkih, obrazovnih, kulturnih i drugih institucija tog naroda.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kaže da je nužno riješiti problem s izborima u Mostaru istovremeno kad i druga pitanja koja su Hrvatima važna.

"Izbori u Mostaru bi trebali biti održani što prije kako bi se sama srž demokracije ponovno osjetila u ovom gradu. Nije normalno da su građani jednoga od najvažnijih gradova u BiH toliko godina zakinuti za konzumaciju jednog od najosnovnijih ljudskih prava. Smatram da se to pitanje treba riješiti u istom paketu kao i pitanje domova naroda i Predsjedništva BiH, a sve u skladu s presudama Ustavnoga suda u BiH koji je potvrdio ono što svi znamo, a to je da se konstitutivnost prožima kroz cjelokupno političko ustrojstvo ove zemlje i da se ista ne može i ne smije ignorirati", rekao je Cvitanović za Direktno.

Svaki glas u Mostaru nije jednako vrijedan te birači iz pojedinih gradskih zona biraju jednak broj gradskih vijećnika iako je u njima manje stanovnika nego u drugim zonama pa su hrvatske stranke iz BiH tada uputile apelaciju Ustavnom sudu BiH koji je praktično zamrznuo stanje i ono je isto i danas.

Ustavni sud BiH donio je Odluku o izmjenama nametnutog Statuta Grada Mostara, smatrajući ga u pojedinim dijelovima neustavnim. U njoj je zatražena djelomična promjena Statuta Mostara, koji je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice Paddy Ashdown, kao i izmjene Izbornog zakona BiH, ocjenjujući ih neustavnim.

Naknadnom odlukom Ustavni sud BiH ocijenio je neustavnim odredbe prema kojima se u Gradsko vijeće Mostara s područja svake od šest bivših mostarskih općina bira jednak broj vijećnika, premda one imaju vrlo različit broj birača. Sporna je i klauzula po kojoj građani iz bivše Središnje gradske zone ne mogu birati predstavnike za Gradsko vijeće. Suci Ustavnog suda smatrali su da su odredbe Izbornog zakona o različitom broju birača u izbornim područjima u Mostaru protivne Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima, dok se onemogućavanjem birača iz središnje zone grada Mostara da biraju vijećnike koji bi ih zastupali – krši Ustav BiH.

Ovakvom Odlukom Suda BiH bile su nezadovoljene bošnjačke stranke i ona nije provedena tako da izbori u Mostaru nisu održani u proteklih 12 godina.

 SDA 'prosipa spinove'

Nekadašnji novinar, a danas član Županijskog odobra HDZ-a BiH Dalibor Drlje kaže u izjavi za Direktno kako ogranak bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u Mostaru pokušava spinovima izvršiti pritisak na strance kako se izbori ne bi održali onako kako to predlaže HDZ BiH.

"Apsolutno podržavam izjavu i sva nastojanja predsjednika Čovića da će izbori ove godine u Mostaru sigurno biti održani. Građani i građanke Mostara su to zaslužili i ne smiju više trpjeti zastoj grada zbog neodržavanja izbora. Prijedlog HDZ-a je najdemokratičniji i najrealniji. Po njemu su zadržane i minimalne i maksimalne kvote sva tri naroda. Toga su svjesni i u SDA. Izjave i priopćenja mostarske SDA su samo stvaranje pritiska na strance i pokušaj neke ucjene. Uvjeren sam da se radi samo o privremenom spinu od strane mostarske SDA i da će izbori sto posto biti održani ove godine.", kazao je Drlje. 

Novinar Večernjeg lista Zoran Krešić navodi da će izbori u Mostaru biti održani zbog pritisaka međunarodne zajednice.

"Izbori u Mostaru će se održati, ne zato što su to spremni provesti u djelo domaći akteri, nego zbog činjenice da je međunarodna zajednica pojačala pritisak da se održe izbori za mostarska tijela uprave. Rezultat je to prije svega čestih telefonskih poziva američkih dužnosnika iz State Departmenta", rekao je Krešić za Direktno.

Večernjakov novinar slaže se s Cvitanovićem te dodaje da je nemoguće riješiti pitanje izbora u Mostaru bez da se riješe i druga pitanja koja su politički štetna Hrvatima u BiH. 

"Nije za očekivati kako će se postići dogovor za Mostar koji uključuje izmjene Statuta ili pak očekivanja bošnjačke strane da se donese poseban Zakon o Mostaru na razini Federacije BiH, a da pri tome nisu uključena očekivanja Hrvata da se onemogući ponavljanje političke štetočine Željka Komšića, Edima Fejzića, Anela Šahinovića i drugih političkih Bošnjaka koji žele sjesti u hrvatske stolice. To je minimum. Zato ta tri rješenja Mostar, Predsjedništvo i Dom naroda moraju biti povezani i samo je tako realno očekivati donošenje paketa.", rekao je Krešić.

Inače, u Proračunu Mostara za 2020. godinu su navedene naknade za vijećnike i promatrače te članove biračkih odbora, a s obzirom na to da nema drugih izbora u Mostaru te godine, mnogi smatraju da je to znak kako će izbori ipak biti održani.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.