ZLOČIN U NIZU ARMIJE BIH

GODIŠNJICA UZDOLA Život Hrvata vrijedi tri i pol mjeseca zatvora, a komentar jedne starice slomit će vam srce...

Autor

Ivan Crnjac

Kazna od 12 godina zatvora za ubojstvo 29 civila i 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane na koju je lani prvostupno osuđen Enver Buza za zločin Armije BiH na području Uzdola najbolje govori o tomu kakav je odnos sudova i tužiteljstava u BiH prema stradalim Hrvatima. 

14.09.2020. u 15:53
Ispiši članak

Uzdol je selo na području općine Prozor Rama, a Hrvatima je najpoznatije po svirepom zločinu koji se tamo dogodio na današnji dan, 14. rujna 1993. godine.

Zločin u Uzdolu počinjen je u sklopu operacije ‘Neretva 93., iste one operacije Armije koja je osim zločina u Uzdolu pobila hrvatske civile i u selu Grabovica, kao i ratne zarobljenike u mjestu Hudutsko.

Zločin u Uzdolu dogodio se u okviru muslimanske operacije Neretva 93. Plan VI. korpusa Armije RBiH u toj operaciji na ramskom bojištu bio je razbiti HVO na širem području Crnog Vrha s konačnim ciljem ovladavanja objektom Makljen.

Prema istraživanju povjesničara Davora Marijana u toj operaciji su sudjelovale postrojba jačine bojne - Samostalni bataljun Prozor, satnija 45. brdske brigade, 2. bojna 317. brdske brigade i dva voda bataljuna Sutjeska.

Zadatak ovih postrojbi bio je napad glavnim snagama na pravcu Voljevac – Crni vrh – Makljen, a pomoćnima na pravcu Here – Uzdol – Lug.

Operacija je počela 13. rujna 1993. napadom na Makljen koji je HVO odbio.

Članovi inspekcije Štaba vrhovne komande (ŠVK) Armije RBiH optužili su Envera Buzu, zapovjednika Samostalnog bataljuna Prozor Armije RBiH, jer je kasnio sa svojim snagama.

To je ugrozilo lijevi bok 317. brdske brigade, izazvalo povećane gubitke i nemogućnost zadržavanja osvojenog područja na Crnom vrhu.

Idući dan, 14. rujna, snage od oko 156 vojnika i policajaca Samostalnog bataljuna Prozor i MUP-a Prozor ubačene su u zaleđe brigade Rama kako bi zauzele šire područje Uzdola, zaselke Križ, Zelenike, Bobari i školu u kojoj se, po obavještajnim podacima Armije RBiH, nalazila glavnina interventne satnije brigade Rama.

Pri upadu u Uzdol navedene muslimanske snage ubile su 29 civila i 12 vojnika brigade Rama. Prema dostupnoj dokumentaciji Kliničkog bolničkog centra Split, odjel za patologiju i citologiju, žrtve pokolja u Uzdolu ubijane su iz vatrenog i hladnog oružja. Na nekim žrtvama vidljivi su pokazatelji svirepog mučenja. Neke žrtve su ubijene u krevetima, neke prilikom bijega, a jedna žena je ubijena sjekirom.

Nakon punih 26 godina Sud Bosne i Hercegovine je 30. rujna 2019. na prvostupanjskoj presudi osudio Envera Buzu na 12 godina zatvora zbog zločina nad 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je najmlađa žrtva imala deset godina. Izvršitelji zločina u Uzdolu još uvijek nisu osuđeni.

Epilog je porazan i sramotan

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 koji je rodom iz okolice općine Prozor Rama gdje se nalazi i Uzdol, rekao je za Diretno kako je epilog događanja u Uzdolu porazan i sramotan.

"Zločin u Uzdolu svojevrsni je nastavak onog što se Hrvatima dogodilo u Grabovici, i u vojnom i u svakom drugom smislu. Sramotna i porazna je činjenica da za 41 mrtvu osobu netko dobije 12 godina zatvora. To je oko tri i pol mjeseca po osobi. Time vam je rečeno sve o tomu kako Hrvati u BiH žive i što proživljavaju", rekao je za Direktno Ilija Cvitanović dodavši kako se za sitne kriminalne radnje dobije toliko zatvora za koliko je Buza osuđen.

"A moram kazati i to kako počinitelji zločina nisu kažnjeni, nije se išlo do toga da se kazni one zvijeri koje su mogle ubijati starce i djecu, to je baš moralno, ljudsko i svako drugo dno", dodao je Cvitanović.

U ponedjeljak je uz misno slavlje i komemorativni program obilježena još jedna godišnjica u Uzdolu kojoj je uz obitelji žrtava prisustvovao i dio predstavnika Hrvatskog narodnog sabora i nekadašnjeg HVO, predvođeni generalom Stankom Soptom

Na upit kako se danas živi u Uzdolu, jedna starica je kazala da "tko ima svoje dite dobro, a tko nema nikako" te počela plakati. Slika je to koja zorno svjedoči što sve preživjeli u Uzdolu prolaze. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.