VREMEPLOV JEDNOG ŽIVOTA

DUVANJSKI POJMOVNIK Sve o posebnosti, ljepoti, izražajnoj snazi i dubini jednog govora

Autor

js/h

Knjigu Ante Križića, Tomislava Majića i Milana Pranjića "Duvanjski pojmovnik", u kojoj je na duhovit i originalan način obrađena izražajna i semantička strana stotinjak frazema mjesnoga govora, objavio je nakladnik Naša ognjišta iz Tomislavgrada.

05.02.2019. u 12:30
Ispiši članak

Autor pogovora književnik Mijo Tokić ističe kako su autori odabrali pojmove iz duvanjskoga govora, pozabavili se njihovom posebnošću, ljepotom, izražajnom snagom i dubinom.

Naglašava kako su obje dimenzije - narodna i autorska zanimljive i lijepe. Narodna koju je u obliku pojmova stvorio narodni genij plijeni svojom stvaralačkom energijom, napominje Tokić i dodaje kako su "iznimno vrijedna duhovita, originalna, inovativna i inteligentna tumačenja i objašnjenja koja im daju autori".

Podsjeća kako je duvanjski govor po svojim osobinama pripada novoštokavskim ikavsko-šćakavskim govorima hrvatskoga jezika te dodaje kako je ova knjiga mini-leksikon, mini frazeološki rječnik posebnih riječi, izraza, fraza i frazema duvanjskoga govora.

Smatra kako bi bilo zanimljivo vidjeti kada se i kako pojavio pojedini izraz u duvanjskom govoru, kako je dobivao nova, slojevitija i metaforička značenja. Nekima je vrijeme nastanka teško odrediti jer su nastali davno i svojim značenjima asociraju na ruralni i patrijarhalni način života, napominje Tokić i dodaje kako su im i danas svježa i bogata značenja.

Naglašava i kako su neki frazemi iz novijih vremena - kad je život počeo dobivati neke oblike modernizacije te dodaje kako su najbrojniji oni aktualni nastali u duvanjskoj gastarbajterskoj eri te u ratno i poratno vrijeme.

Ocjenjuje kako se u duvanjskom mjesnom govoru krije zapretana povijest ovoga kraja i sve povijesne mijene i drame ljudskih života te duša njegovih govornika.

Ističe kako drugu dimenziju knjige čine duhovita objašnjenja odabranih pojmova. "Nisu to štura semantička ili leksička objašnjenja pojedinoga pojma", piše Tokić i dodaje kako su to najčešće mali eseji, crtice s efektnim primjerima kojima se objašnjava pojedini pojam.

Ocjenjuje kako se ujedno radio o leksikonu, frazeološkom rječniku duvanjskoga govora te psihološko-sociološko-mentalitetnoj studiji duvanjskoga mentaliteta. 

Knjiga se može čitati, smatra Tokić, kao svojevrsni vremeplov duvanjskoga života -od zatvorene ruralne zajednice do otvorene sredine upućene svijetu, ali i sredine u koju se slijevaju i sabiru brojne silnice i utjecaji.

Naglašava kako knjiga pršti duhovitošću i duhovitim primjerima te vrhunskom karakterizacijom. 

"Česte su političke aluzije i asocijacije, a sarkazam, cinizam i gorku ironiju koriste tek onda kad kritiziraju negativne pojave", napominje Tokić i dodaje kako knjiga uvodi čitatelje u jedan bogat, zanimljiv i vitalan svijet te mentalitet koji i dalje obilježava viteški kodeks, aristokratizam duha i tradicionalni patrijarhalni kršćanski svjetonazor i moral te njegove vrijednosti, ali i otvorenost svijetu te pomalo zapadnjačko ponšanje, daleko od nametanih stereotipa.

Ante Križić (1969.) autor je ratnoga dnevnika "Strah od križa". Tomislav Majić (1971.) piše poeziju, a Milan Pranjić (1971.) se bavi obrtništvom.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.