'ZAMAH GOSPODARSTVU'

DSHV traži da se stvore uvjeti za nadoknadu vrijednosti zemljišta na kojima se grade ceste

Autor

"Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pozdravlja uznapredovale projekte izgradnje cestovne i  željezničke infrastrukture u Vojvodini, koje poduzimaju srbijanske vlasti, što smo i do sada činili. Smatramo  kako će nove ceste dati zamah gospodarstvu i utjecati na njegovo povoljnije pozicioniranje u dijelu Srbije u  kojem živi i najveći broj Hrvata te time pridonijeti ostanku stanovništva na tim prostorima", navodi se u priopćenju.

26.07.2021. u 13:29
Ispiši članak

Ostatak priopćenja, kojeg potpisuje predsjednik DSHV Tomislav Žigmanov, prenosimo u cijelosti.

"Ujedno, ovim putem ukazujemo i na činjenicu da su stanovnici naselja, kroz čije se atare planira  prolazak cestovne infrastrukture, uglavnom razumno dočekali informacije da su rute planirane preko  njihovih posjeda, očekujući pravednu nadoknadu za trajno izgubljene posjede. To se, međutim, u nekim  slučajevima nije dogodilo. Zoran primjer su Hrtkovci, čije je stanovnike JP 'Koridori Srbije' pozvao da  prihvate prijedlog za eksproprijaciju zemljišta po cijeni koja je višestruko manja od tržišne. Zakon o  eksproprijaciji izričito u prvom članku kaže kako nadoknada za dobra koja mijenjaju vlasnika radi javnoga  interesa 'ne može biti niža od tržišne'. Predlažemo, stoga, da se nesuglasice i nejasnoće koje imaju vlasnici  zemljišta na ruti ove ceste rješavaju skupa s investitorom ceste i ministarstvom nadležnim za promet i infrastrukturu. 

DSHV, također, ukazuje ina činjenicu da je u tijeku izrada urbanističkoga projekta prve dionice  državne ceste IB reda (brza cesta) od graničnoga prijelaza Bereg, preko Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana,  Bečeja i Kikinde do graničnog prijelaza Nakovo. Prva će dionica ove ceste povezati Bereg i Sombor,  prolazeći kroz atare Berega, Koluta, Bezdana te sjeverne periferije Sombora, između Bezdanskog puta i  Nenadića.

Neki stanovnici Berega i ostalih navedenih naselja već su dobili informacije koje najavljuju  eksproprijaciju te su, s pravom, zabrinuti da će biti dovedeni u nepovoljnu situaciju i da će na njihovu štetu  pasti teret javnoga interesa. 

Ukazujući na činjenicu da će planirana cesta proći preko najplodnijih oranica u Bačkoj, u najvećoj  mjeri u osobnom vlasništvu, među kojima je i jedan broj Hrvata, DSHV poziva Ministarstvo građevinarstva,  prometa i infrastrukture i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva da žurno i  prioritetno pronađu mogućnost da se vlasnicima zemljišta na teritoriju Grada Sombora pruži zakonsko  rješenje zamjene parcela na ruti ove ceste za poljoprivredno zemljište u vlasništvu države. Ukoliko se  zamjena ne osigura, DSHV traži da se stvore uvjeti za nadoknadu vrijednosti zemljišta na kojim se grade  ceste – svim vlasnicima po tržišnim cijenama". 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.