NA DANAŠNJI DAN

Crnjac: Odluka o osnivanju HNS-A BiH bila je više nego vizionarska; Karamatić: Dovoljno je pogledati reakcije bošnjačkih političara

Autor

rj/Dnevnik.ba

Hrvatski narodni sabor BiH, krovna politička institucija bh. Hrvata koja okuplja legitimne predstavnike tog naroda, od lokalne do državne razine, osnovana je na današnji dan, 28. listopada u Novom Travniku 2000. godine. 

28.10.2019. u 14:36
Ispiši članak

Utemeljitelj i prvi predsjednik HNS-a BiH  je Ante Jelavić, tadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH. HNS BiH osnovan je kao nenasilni politički odgovor na pacifikaciju bh. Hrvata, a koju je vodila međunarodna zajednica tih godina. 

Osnivanje HNS-a BiH bila je politički odgovor Jelavićevog HDZ-a BiH na procese, kako je sam govorio, majorizacije bh. Hrvata, a koji su kulminirali tzv. Barryjevim amandmanima na Izborni zakon BiH, prema kojima su svi izaslanici u županijskim skupštinama u FBiH imali pravo predlagati izaslanike za svaki od nacionalnih klubova u federalnom Domu narodu, piše Dnevnik.ba

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH i član Predsjedništva HNS-a BiH, naglasio je vlast tzv. Alijanse formirane suprotno izbornoj volji Hrvata u BiH, a koju su sastavile bošnjačke stranke uz, kako je ocijenio, “nekoliko ukrasa s minornim izbornim legitimitetom trebali predstavljati izbornu volju hrvatskog naroda”, odnosno, Novoj hrvatskoj inicijativi Krešimira Zubaka.

Bio je to, prema ocjeni Karamatića, “turski zulum”, pod krinkom “građanske politike”. 

Karamatić tvrdi i kako je “HNS zadnja brana uspostavi neke vrste Kalifata u srcu Europe”. 

Čelnik HSS-a BiH je i istaknuo kako HNS BiH, i danas kao i 2000. godine, predstavlja prvu i posljednju liniju obrane političkih prava hrvatskog naroda u BiH. 

“Da se vidi koliko je učinkovit dovoljno je pogledati reakcije bošnjačkih političara i samozvanih nevladinih udruženja na sam spomen HNS-a. Više im smeta HNS kao takav nego bilo koja politička stranka u Hrvata bez obzira kakva joj bila politika. To je  zoran dokaz o apsolutnoj nužnosti nastavka rada HNS-a do uspostave pune jednakopravnosti hrvatskog naroda u Bih s druga dva konstitutivna naroda”, kazao je Karamatić. 

Novinar i suradnik portala Direktno Ivan Crnjac, također, smatra kako je odluka o osnivanju HNS-a BiH u tim vremenima i više nego vizionarska jer je, prema njegovoj ocjeni, trebalo imati hrabrosti za takav korak s obzirom na političke okolnosti koje Hrvatima ni u kom slučaju nisu išle u prilog. 

“Vremena Hrvatske  samouprave i visokih predstavnika koji su nastupali iz bošnjačke pozicije te nametnute odluke koje su nas degradirale kao ustavotvoran narod zahtijevale su odgovor koji nam je pružen u obliku HNS-a”. 

Crnjac tvrdi kako bi HNS trebao biti ažurniji i ozbiljniji u pojedinim segmentima svog djelovanja, ali je sigurno i dalje lučonoša ideje o jednakopravnosti Hrvata u BiH.

“Ozbiljna je to politička institucija bh. Hrvata unatoč zlonamjernim tumačenjima pojedinaca koji ga pokušavaju prikazati običnom nevladinom organizacijom”, kazao je Crnjac.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.