KONKRETNI CILJEVI

BOŠNJAČKE NAMJERE Što nam govori deklaracija SDA

Autor

Ivan Crnjac

Konkretni ciljevi bošnjačke politike još od vremena devedesetih i posljednjeg rata su poznati. To je stvaranje bošnjačke nacionalne države, po mogućnosti, na prostoru cijele BiH. 

13.09.2019. u 20:25
Ispiši članak

Najjači zagovornik ove politike je Stranka demokratske akcije (SDA) čiji je osnivač i prvi predsjednik bošnjački ratni lider Alija Izetbegović

Uoči konvencije SDA koja će biti održana u subotu isplivali su dijelovi deklaracije koju ova stranka planira usvojiti. 

"Naš primarni i dugoročni cilj je usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definirana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, s tri razine vlasti državnim, regionalnim i lokalnim s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine", piše u Programskoj deklaraciji SDA, a čije je dijelove danas objavio sarajevski internetski portal Klix. 

Objavom dijelova deklaracije ciljevi SDA su i službeno poznati, a to je ratni cilj, odnosno, stvaranje bošnjačke nacionalne države te izbacivanje Hrvata i Srba iz Ustava. 

Osim državnog preustroja za koji se zalažu, deklaracija govori i da će "ova stranka podržati ustavne reforme koje su u interesu svih građana BiH i koje vode jačanju funkcionalne državne strukture i da sva buduća rješenja moraju zadovoljiti princip pune ravnopravnosti naroda i građana na svakom dijelu BiH". 

Upravo to je na tragu politike prvog predsjednika ove stranke koji je Apelacijom Ustavnom sudu BiH početkom novog tisućljeća i uz posredstvo visokih predstavnika doveo do toga da su, nominalno, svi konstitutivni u cijeloj BiH, odnosno, da Hrvati ni u Federaciji BiH (FBiH) ni u Republici Srpskoj (RS) nisu konstitutivni jer im u FBiH to ne dopušta bošnjačka, a u RS-u srpska politika. 

S obzirom na to da velika većina Hrvata živi u FBiH, gušenje konstitutivnosti u ovom entitetu put je u stvaranje bošnjačke nacionalne države ili, u, za bošnjačku politiku gorem slučaju, dvodjelna, bošnjačko-srpska BiH s Hrvatima kao privjeskom. 

Obznanjivanjem dijelova deklaracije prokazana je potpuna namjera SDA koja navodi kako će ona biti "otvorena za sve". Prevedeno, to znači da će SDA kroz svoje strukturue danas-sutra stvarati nove "Željke Komšiće" i, kako ih nazivaju neki hrvatski političari, Hrvate s "halal-certifikatom". 

Analitičari smatraju da je namjera SDA koju otkrivaju u deklaraciji potpuno zatiranje Hrvata kao takvih. 

Novinar Večernjeg lista Zoran Krešić rekao je u izjavi za Hrvatski medijski servis da ga ova deklaracija podsjeća na nekadašnju deklaraciju SANU.

"SDA je oko sebe okupila respektabilnu nacionalnu ‘reprezentaciju’ te političke Bošnjake poput Željka Komšića i drugih Komšića i trabanata, a to se nagovještava dugo vremena", rekao je Krešić.

Sugovornik HMS-a naglasio je da načela iz Deklaracije SDA neodoljivo podsjećaju na memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) koji je objavljen pred početka rata što se manifestira kroz želju za dominacijom najbrojnijeg naroda te primjenu načela jedan čovjek – jedan glas.

"Temeljna načela vješto se maskiraju u mantru demokratske većine, a u suštini realizaciju dominacije koju smo imali prigode u nedavnoj povijesti čitati u deklaracijama srbijanskog SANU-a uoči početka rata i raspada Jugoslavije", naglasio je Krešić.

Jurica Gudelj s portala Dnevnik.ba deklaraciju koju će SDA usvojiti smatra kontinuitetom ove politike. 

"Deklaracija koju će SDA sutra usvojiti nije ništa novo i samo je potvrda namjera i politike koju SDA provodi u zadnjih 30 godina", rekao je Gudelj za portal Direktno i dodao da je "SDA ta koja nikad nije odustala od ratnih ciljeva". 

Govoreći o dokumentu koji bi na sutrašnjoj deklaraciji SDA trebao biti usvojen, Gudelj je kazao kako je ovo jedan nastavak "unitarističke bošnjačke politike koju ova stranka provodi". 

Iz svega je, smatra on, potpuno jasno i zašto SDA otežava uspostavu vlasti jer, kako navodi, vodstvu ove stranke ne odgovaraju "legitimni Srbi i Hrvati kao sastavni dio vlasti". 

Član Glavnog odbora SNSD-a i zastupnik u Skupštini RS Srđan Mazalica rekao je za Direktno o deklaraciji SDA da je riječ o "pustim željama i snovima". 

"Ovi ciljevi sadržani u deklaraciji kad bi se pokušali ostvariti, neminovno bi vodili u raspad BiH, jer su nedopostive stvari poput ukidanja Republike Srpske, vidjeli smo davno da na ovim prostorima dominacija jednog naroda vodi u disoluciju", kazao je Mazalica dodavši da bi se BiH raspala bez međunarodne zajednice. 

"Bošnjaci kao najmnogobrojniji narod u BiH bi trebali imati sluha za druge, manje narode, međutim, za to nema čak ni deklarativne podrške i jasno je da bi se bez prisustva međunarodne zajednice ova zemlja raspala", dodao je Mazalica. 

Iako je SDA i do sada davala izjave koje nisu imale previše veze s realnom političkom situacijom, znakovito je da će obznaniti ovakav oštar stav prije stranačke konvencije koja je ranije spominjana kao događaj nakon kojeg bi se trebala formirati vlast. Drugim riječima, blokada države protiv koje se Izetbegović načelno bori je očito interes njega i SDA s obzirom na to da će pregovori oko formiranja vlasti nakon ovog ići puno teže. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.