'MENI OVO JAKO ŠTETI'

Dario Juričan ipak nije ostvario cilj: Milan Bandić uz pomoć ekipe mijenja moje ime

Autor

lb/h

Dario Juričan, koji je u izbornu kampanju krenuo pod imenom Milan Bandić, izjavio je u subotu da su mu Središnji gradski ured i Ministarstvo uprave poništili ranije izdano odobrenje za promjenu imena u M. Bandić, protiv tih rješenja podnio je tužbu, i sada, kaže, svaki put mora razmišljati - je li Juričan ili Bandić. 

19.10.2019. u 10:27
Ispiši članak

Kaznenu prijavu predao je USKOK-u protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i pomoćnice pročelnika gradskog Ureda za upravu Asje Ettlinger, rekao je Juričan na konferenciji za novinare, održane u subotu u uredu svoje odvjetnice Ljiljane Maravić Pirš.

"Svako jutro kada se probudi Milan Bandić mijenja moje ime. Svaki put kad moram dokazati svoj identitet  moram dobrano razmisliti tko sam.  Kad uđem u banku i kad me pitaju dokumente moram razmisliti koji ću dokument izvaditi i što na njemu piše. Kada dođem na granicu moram razmisliti jesam li Dario Juričan ili Milan Bandić",  izjavio je redatelj Juričan, koji je nedavno u izbornu kampanju za predsjednika države krenuo pod imenom Milan Bandić.

U kronologiji je podsjetio da je tražio promjenu imena još u travnju, a u svibnju Gradski ured u Susedgradu dao mu je za pravo da može promijeniti ime.

"Dana 30. svibnja javno priopćavam svoje ime, a dan nakon toga, 31. svibnja, Središnji gradski ured donosi rješenje kojim mi se ukida ranija odluka s obrazloženjem da sam obmanuo javnost", dodao je.

Juričan smatra da nije obmanuo javnost jer je već imao osobnu iskaznicu na ime - Milan Bandić. 

Na rješenje Središnjeg gradskog ureda se žalio Ministarstvu uprave, koje mu je, pak, ukinulo rješenje Gradskog ureda i on opet 'postaje'  - Milan Bandić.  Središnji gradski ured na odluku Ministarstva nije se u zakonskom roku od 30 dana žalio Upravnom sudu, no time je, smatra Juričan, to gradsko tijelo izvelo "trik iz šešira".

Naime, "gradonačelnik Milan Bandić podnio je Središnjem gradskom uredu za opću upravu zahtjev da mu se prizna svojstvo stranke za obnovu postupka",  što mu taj ured 2. listopada dopušta. 

Isti dan Gradski ured traži obnovu postupka i na Ministarstvu uprave, što mu Ministarstvo u roku sedam dana i odobrava, naglasio je Jurčan. U opširnom navođenju kronologije svog slučaja Dario Juričan naveo je da se na to rješenje imao pravo žaliti u roku od dva tjedna.

Ali, dodao je, Ministarstvo je donijelo novo rješenje i prije nego je ovo prvo postalo pravomoćno.

Tim rješenjem Ministarstvo uprave ukinulo je ranija rješenja i njega vraća na - "nulto stanje".  Juričan tvrdi da su se Gradski ured i Ministarstvo poslužili pravnim trikom da gradonačelniku Bandiću daju svojstvo 'pravne osobe'.

Nadalje tvrdi da "Milan Bandić zlorabi procesno pravo, manipulira njegovim imenom - i zato ga je prijavio USKOK-u". 

Dario Juričan smatra da je 'pravni trik' izveden da ga se uspori da na predsjedničke izbore izađe s imenom - Milan Bandić. Zagrebačkog gradonačelnika Bandića će, kako najavljuje, tužiti i u građanskoj parnici.

Dario Juričan trenutno nema rješenje kojim mu se dopušta promjena imena u Milan Bandić

Odvjetnica Ljiljana Maravić Pirš rekla je kako ne zna da postoji slučaj u kojem bi Grad Zagreb intervenirao u pravomoćno okončano rješenje, tako da poništava rješenje nadležnoga ureda kojemu se Dario Juričan obratio po mjestu prebivališta za promjenu osobnoga imena.

Na novinarski upit njenom klijentu - jeste li vi Dario ili Milan, odvjetnica Maravić Pirš rekla je kako se tu 'radi u zadiranje već stečenih prava jer je promjena imena bila pravomoćno odobrena'.

Obnovom postupka se zadire u pravomoćno rješenje, smatra odvjetnica.

"Dario Juričan trenutno nema rješenje kojim mu se dopušta promjena imena u Milan Bandić", rekla je.

"Kaznena prijava protiv Milana Bandića je podnesena zato što smatra da je zbog svog položaja i utjecaja gradonačelnik utjecao na pročelnicu da izvan svoje nadležnosti donese rješenje, koje inače ne bi donijela u drukčijim okolnostima", dodala je.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.