JASNA PORUKA IZ SUBOTICE

Biščević: Interes Hrvatske je pridruživanje Srbije EU; ne želimo da otvorena pitanja budu zapreka njezinu članstvu

Autor

dd/h

Novi veleposlanik Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević izjavio je u ponedjeljak u Subotici da je interes Hrvatske pridruživanje Srbije Europskoj uniji, te da će on nastojati oživjeti "stagnirajuće" odnose dvije države.

01.06.2020. u 22:41
Ispiši članak

"Interes nam je da Srbija bude članica EU, zato obje strane moraju učiniti da otvorena pitanja ne budu zapreka“, rekao je veleposlanik poslije razgovora s predstavnicima hrvatske manjine u Subotici, na sjeveru Vojvodine.

Oni su mu ukazali kako je u Srbiji rašireno antihrvatsko raspoloženje, da nailaze na brojne zapreke u ostvarenju prava na obrazovanje, informiranje, službenu uporabu hrvatskog jezika, ali prije svega na zastupanje u parlamentima i državnim tijelima.

Veleposlanik je u izjavi hrvatskim medijima u Vojvodini rekao kako je mehanizam za rješavanje tih problema Međudržavni sporazum o zaštiti manjina koje su potpisale dvije zemlje.

"Ne vidim međutim da se on u jednakoj mjeri primjenjuje u obje države. Znači, treba diplomatski i politički djelovati, i naći argumente da se institucije Srbije uvjere u potrebu većega angažmana“, rekao je Biščević.

Tim više, dodao je, što neka od pitanja povezanih s položajem hrvatske manjine u nekoj doglednoj perspektivi mogu biti povezana i s pregovaračkim procesom Srbije s EU.

"Mi ne bismo željeli doći u situaciju u kojoj neriješena pitanja iz područja ostvarenja njihovih prava mogu otežati ili usporiti pregovore Srbije s EU“, poručio je.

Veleposlanik RH u Srbiji je rekao da uz potporu vlade Hrvatske, a u suradnji s hrvatskom zajednicom, želi "dinamizirati hrvatsko-srpske odnose“.

"Odmaknuti se i učiniti korak više od stagnirajućeg razdoblja koji je za nama. Prije svega jer su se međunarodne okolnosti promijenile i što je jedan dio prostora oko Hrvatske još uvijek u 'nedovršenom miru'. Hrvatska zato ima interes da se sve zemlje jugoistočne Europe uključe u europske integracije, kako bi dijelili iste političke vrijednosti, isto spremnost na demokratski razvoj, kao i na vladavinu i ljudska prava“ izjavio je Biščević.

On je istaknuo da želi uložiti novu, veću energiju u rješavanje preostalih otvorenih pitanja iz ranijega razdoblja, od pograničnih pitanja, preko nestalih i prava hrvatske manjine.

Dodao je kako za Hrvatsku Srbija ostaje zanimljivo emitivno tržište, ne samo za turizam već i radnu snagu.

"Prošle godine je oko 15.000 radnika iz Srbije bilo angažirano tijekom ljetne sezone na Jadranskoj obali. Nema razloga da ta brojka bude manja“, rekao je on u kontekstu otvorenosti hrvatske granice za srpske državljane.

Biščević je u organizaciji Generalnog konzulata u Subotici bio gost hrvatske manjine, sa čijim se predstavnicima susreo u povodu Dana državnosti RH.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić je rekla kako mnogo očekuje od novoga veleposlanika.

"Hrvatska diplomacija nam može pomoći na svim razinama. Od problema s udžbenicima, preko rješavanja pitanja hrvatskog školskog centra, do osiguravanja prostora za udruge kulture u Beogradu … Očekujemo da diplomacija otvara vrata hrvatskoj zajednici kako bismo onda skupa rješavali probleme“, zaključila je.

Čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov je istaknuo da pozitivno ocjenjuje prve korake koje je učinio veleposlanik Biščević učinio.

"Poruke koje smo od njega čuli za nas su ohrabrujuće, i želimo da u jednom partnerskom odnosu nastavimo uspješno razrješavati naše, kao i probleme u hrvatsko-srpskim odnosima“, rekao je Žigmanov.

Prije susreta s predstavnicima hrvatske manjine veleposlanik Hidajet Biščević je u sjedištu subotičke lokalne samouprave razgovarao s gradonačelnikom Bogdanom Labanom.

U priopćenju izdanom poslije sastanka navodi se da je bilo riječi o srpskoj manjini u Hrvatskoj i hrvatskoj manjini u Srbiji, kao mostu suradnje između dviju država, te unaprjeđenju ekonomske suradnje grada Subotice s hrvatskim općinama, gradovima i županijama.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.