SPLIT

Župan Boban povodom blagdana sv. Nikole darivao djecu

Autor

mo

Advent je vrijeme iščekivanja, ali i vrijeme darivanja, susreta i posjeta. Ove godine, kaže jedna odgojateljica iz doma za djecu i mladež,"Krampus nije ni navraćao u Dom za djecu i mladež, kao ni u centre za obrazovanje i djecu, jer su sva djeca bila jednostavno – dobra". Zato je djecu i mlade danas, na sv. Nikolu, s rukama punim slastica i darova, posjetio župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

06.12.2018. u 16:17
Ispiši članak

Nastavljajući jučer započete predbožićne posjete ustanovama, domovima i centrima čiji rad Županija prati i podupire tijekom godine, župan je danas sa suradnicima najprije pohodio Dom za djecu i mladež "Maestral",  te potom štićenike Centra za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" i Specijalnog centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači". U ugodnom razgovoru i druženju s mladima i njihovim ravnateljicama, v. d. ravnateljicom doma Maestral Jelenom Burazin, ravnateljicom COO "Slava Raškaj" Željkom Paleka i ravnateljicom Specijalnog centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači" Snježanom Čotić, župan se pobliže upoznao s radom ovih ustanova i poteškoćama s kojima se ravnateljice susreću u svakodnevnom radu.

One su županu Bobanu i njegovim kolegama iznijele i neke konkretne prijedloge koje je župan sa zanimanjem saslušao. U razgovoru s ravnateljicom Centra "Slava Raškaj", Željkom Paleka, župan se prisjetio da je točno na današnji dan prošle godine, nakon izvedenog programa i veselih pjesama koje su djeca priredili, obećao tu "glumačku družbu" pozvati u HNK Split za Dan županije što se i ostvarilo ove godine.

"Rekao sam tada Anti i ostalima da me strah hoće li više htjeti nastupati za županiju kada postanu slavni i prepoznati u cijeloj Hrvatskoj", našalio se župan, te zahvalio djeci što ovakvim nastupima i svojim odnosom prema životu vraćaju nadu da će i njima i svima nama ubuduće biti bolje i ljepše živjeti u Lijepoj našoj.

Ravnateljica Paleka je zahvalila županu i predstavncima grada Splita na ovoj posjeti i na darovima. "Jutro nam je lijepo počelo, neka nam svima budu takvi svi ovi dani pred nama", rekla je ravnateljica. 

U domu Maestral župan je podsjetio novinare da je već u prvoj godini nakon izbora za župana potpisao odluku kojom je Splitsko-dalmatinska županija Maestralu darovala jedan stan koji sada koriste štićenice ovoga Doma sa stručnim osobljem doma koje živi s njima u tom stanu.

"Problem je zakonski što djeca po navršenoj 18-oj godini ne mogu dalje ostajati u domu nego se moraju "osamostaliti". Još kao gradonačelnik Solina sam, suočen s tim problemom, prije šest godina donio odluku o dodjeli jednog stana u kojemu i danas živi petero štićenika Maestrala koje planiram ovih dana privatno posjetiti. Jedino u sinergiji čelnika lokalne i područne uprave i središnje vlasti, možemo nastojati taj problem sustavno rješavati i svi skupa biti sveti Nikola ovoj djeci u potrebi", rekao je župan, te je na kraju ovoga posjeta čestitao svoj djeci grada Splita, županije, Hrvatske i cijeloga svijeta, svim pomorcima i putnicima njihova zaštitnika sv. Nikolu.

Zaželio je župan i sretan imendan svim Nikolama, Nikolinama i onima koji imaju izvedenice iz ovoga lijepog imena.

Župan je ravnateljicama Doma Maestral i oba Centra darovao čekove vrijednosti po deset tisuća kuna.

Županija je, naime, kao i prijašnjh godina izdvojila nešto više od 300 tisuća kuna za 9 ustanova, 12 udruga, 5 vjerskih organizacija, četri doma za starije i nemoćne te za dvije obitelji.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.