ANALIZA

ZNATE LI GDJE JE BILA NAJVEĆA IZLAZNOST? U ovim mjestima na izbore je izašlo gotovo 70 posto birača

Autor

al

I dok je u više od 80 gradova na izborima sudjelovalo manje od polovice birača, u sedam ih je na birališta izašlo preko 60 posto. Rekorderi su Novalja, Ploče i Vrgorac koje tek nekoliko postotaka dijeli od za Hrvatsku nevjerojatnih 70 posto izlaznosti građana na birališta.

18.05.2021. u 10:26
Ispiši članak

I na nedjeljnim izborima nastavio se trend neizlaska na izbore većine birača – prosječna izlaznost na lokalnim izborima i na ovim je izborima, gotovo u postotak isto kao i na prošlima, bila 46,83 posto što znači da je apstiniralo preko polovice birača.

Čak štoviše, u čak dvadesetak gradova na izbore je izašlo manje od 40 posto birača, a najniža izlaznost bila je u Gradu Pakracu u kojemu je na izbore izašlo tek 31,03 posto birača. Doduše, situacija u Pakracu je specifična jer gradonačelnica Antonija Blažević nije imala protukandidata, a HDZ-ova lista za Gradsko vijeće osvojila je čak 68,12 posto glasova, pa zaključujemo da je politički mirna i izvjesna situacija uspavala birače koji su u nedjelju radije ostali doma.

Gotovo identična je situacija i u Novigradu i Skradinu, još dva grada u kojima aktualni gradonačelnici – Anteo Milos i Antonijo Brajković nisu imali protukandidate – na izbore je izašlo nešto preko 30 posto birača i dalo uvjerljivu većinu IDS-u u Novigradu 65,59 posto) i HDZ-u u Skradinu (58,15 posto). Ispod 40 posto izlaznost je bila i u četvrtom gradu utvrdi – Ninu. HDZ-ov gradonačelnik Emil Ćurko na izbore je išao bez protukandidata, a HDZ-ova lista upravo je u Ninu ostvarila jedan od rekordnih rezultata prvog kruga izbora – 71,55 posto. Jedini grad u kojemu aktualni gradonačelnik nije imao protukandidata a u kojemu je izlaznost bila tek nešto niža od prosječne – 45,25 je Hrvatska Kostajnica. HDZ-ova lista ovdje je ostvarila najbolji izborni rezultat – 75,78 posto glasova, piše portal Gradonačelnik.hr.

Među gradovima s najnižom izlaznošću su još Kaštela (32,66 posto), Rovinj (34,23 posto), Umag (34,53 posto), Benkovac (35,33 posto) i Dugo Selo (35,72 posto).

S druge strane, u sedam gradova na izbore je izašlo preko 60 posto birača, a u Novalji i Pločama tek par postotaka ispod nevjerojatnih 70 posto!

Screenshot: Gradonačelnik.hr

U Novalji je tako na birališta izašlo 68,98 posto birača, što govori o politički izuzetno napetoj situaciji koja je očito motivirala građane da se angažiraju. Za razliku od prošlih izbora na kojima je pobijedio već u prvom krugu sa 57,93 posto glasova, gradonačelnik Ante Dabo na ovim će se izborima u drugom krugu boriti za opstanak na gradonačelničkom mjestu i to kao drugoplasirani kandidat, sa osvojenih 40,96 posto glasova. S pet posto prednosti u drugi krug je, naime ušao HDZ-ov Ivan Dabo, a pet posto glasova više ostvojila je i HDZ-ova lista za Gradsko vijeće, pa Novalji predstoji politički prilično napet period.

Napeta predizborna kampanja i neke ankete koje su prikazivale izjednačeni rejting gradonačelnika Miše Krstičevića s čak dva oporbena kandidata razbudile su, očito, građane Grada Ploča koji su na izbore izašli u rekordnom postotku – 68,31 posto i u prvom krugu riješili izbore. Gradonačelnik je sa uvjerljivih 60,62 posto glasova dobio potvrdu da radi dobar posao za svoje građane, a u novome mandatu, za razliku od dosadašnjeg, neće imati niti problema u Gradskom vijeću u kojemu je SDP-ova lista osvojila 53,46 posto glasova.

I na prošlim lokalnim izborima preko 50 posto birača izašlo je na birališta u Gradu Vrgorcu, pa ne čudi da su i na ovima među najangažiranijima. U nedjelju je, tako, u Vrgorcu na izbore izašlo 67,86 posto birača i odmah su izabrali gradonačelnika, dosadašnjeg zamjenika gradonačelnika Ante Pranića, Milu Hercega koji je osvojio 56,44 posto glasova, a njihova Nezavisna lista mladih osvojila je i većinu u Gradskom vijeću.

Glasova: 7438

Glasovanje je završeno

Jesam, napokon su se dogodile promjene

20%

Jesam u svom mjestu, ali nisam s rezultatima u drugim mjestima

18%

Nisam zadovoljan/na, biralo se iste ili mi se ne sviđaju

48%

Nisam u svom mjestu, ali općenito sam zadovoljan/na

13%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.