ALMIR DERVIŠBEGOVIĆ

'Zlonamjerno je i pogrešno tvrditi da je Uljanik davao pozajmice tvrtki Adriadiesel'

Autor

ri

"U vezi s informacijama iz medija da je Uljanik d.d. u vrijeme kada nije isplaćivao plaće svojim radnicima dao pozajmicu društvu Adriadiesel d.d. Karlovac u većinskom vlasništvu Nenada Končara, naglašavamo da Adriadiesel d.d. nije u vlasništvu Nenada Končara, već je vlasništvo više dioničara, među kojima je i Uljanik d.d. s udjelom od 12 posto.

02.04.2019. u 10:14
Ispiši članak

Većinski vlasnik Adriadiesela d.d. je društvo Jadranska ulaganja d.o.o., čiji je osnivač Nenad Končar, a uz to društvo, dioničari Adriadiesela su i Republika Hrvatska putem CERP-a te nekolicina drugih manjinskih dioničara.

Nikada, pa ni tijekom 2018. godine - kako se to zlonamjerno i pogrešno navodi - Uljanik d.d. nije dao nikakvu pozajmicu društvu Adriadiesel d.d. Ono što postoji jest obveznopravni odnos između društava Uljanik d.d. i Adriadiesel d.d. sadržan u dva Ugovora o proizvodnji i isporuci pomoćnih brodskih motora koje je po narudžbi Uljanika d.d. izrađivao i još uvijek izrađuje Adriadiesel d.d. Dakle, radi se o obveznopravnom odnosu temeljem kojega je Uljanik d.d., sukladno potpisanim ugovorima, obavljao plaćanja po pojedinim pozicijama", poručuju javnosti iz odvjetničkog ureda Almira Dervišbegovića, potpredsjednika Nadzornog odbora Adriadiesela.

''Budući da su ugovori o proizvodnji i isporuci pomoćnih brodskih motora bili sklopljeni po vrlo nepovoljnim uvjetima za Adriadiesel d.d., točnije, po cijenama mnogo nižim od tržišnih, pojavila se potreba za dodatnim financiranjem sirovina i dijelova potrebnih za proizvodnju spomenutih motora, zbog čega se na strani društva Adriadiesel d.d. u ljeti 2018. godine pojavilo dugovanje prema dobavljačima u iznosu od cca 1,3 milijuna eura. Zbog toga je između društava Uljanik d.d. i Adriadiesel d.d. sklopljen Ugovor o reguliranju međusobnih odnosa kojim je utvrđeno navedeno dugovanje, način njegova plaćanja prema dobavljačima, kao i način na koji će se ono osigurati i u konačnici namiriti od strane društva Adriadiesel d.d'', navode dalje iz spomenutog ureda.

Skretanje pozornosti s odgovornih u Uljaniku

''Sve to učinjeno je kako bi Adriadiesel d.d. dovršio izradu motora koji su predmet gore spomenutih Ugovora, no blokadom računa Adriadiesela od strane Uljanika sve to dovedeno je u pitanje. Potrebno je također naglasiti da i Adriadiesel d.d. u ovom trenutku po raznim osnovama potražuje od Uljanika d.d. otprilike 900 tisuća eura, što u kunskoj protuvrijednosti iznosi oko 6,8 milijuna kuna.

Zbog svega navedenoga, oštro demantiramo navode o tobožnjim 'pozajmicama' Uljanika d.d. prema Adriadieselu d.d, jer to naprosto nije točno; naprotiv, moglo bi se raditi o pokušaju skretanja pozornosti od strane odgovornih osoba Uljanika d.d. s problema u kojima se nalazi to društvo.

Dodali bismo i da se opisanim postupanjem društva Uljanik d.d. nanosi velika šteta - kako samom Uljaniku (jer je i on suvlasnik Adriadiesel d.d.-a), tako i izvoznim poslovima koje su zajednički trebala obaviti ta dva subjekta. Konkretno, blokada računa Adriadiesela dovodi u pitanje isporuku naručenih pomoćnih motora bez kojih Uljanik ne može dovršiti novogradnju 526, jednu od rijetkih preostalih neotkazanih novogradnji u Uljaniku, a nesagledive posljedice moglo bi pretrpjeti i Adriadieselovih dvjestotinjak zaposlenih, koji marljivo rade na ugovorenim izvoznim poslovima, pa i na izradi motora za Uljanik d.d. Istodobno, Adriadiesel svojim radnicima kao poslodavac ne može isplatiti ni minimalnu plaću i to upravo zbog neopravdane i nezakonite blokade računa od strane Uljanika, kao jedinog subjekta koji blokira Adriadieselove račune'', ustvrđuje potpredsjednik Dervišbegović.

Adriadiesel nikada nije namjeravao ovršiti Uljanik

''Ovim odlučno demantiramo izjavu Uprave Uljanika d.d. pročitanu u dnevniku Nove TV dana 31. ožujka 2019.g. u 17.15 sati, u kojoj je navedeno da je Adriadiesel nedavno u dva navrata pokušao bezuspješno ovršiti Uljanik d.d. Radi istinitog informiranja javnosti, naglašavamo da Adriadiesel d.d. nije bezuspješno pokušao ovršiti Uljanik d.d., već je naprotiv, sukladno usmenom dogovoru s Upravom društva Uljanik d.d., Adriadiesel d.d. povukao ranije podnesene prijedloge za ovrhu na imovini Uljanika, sve radi mirnog rješenja spora i deblokade računa društva Adriadiesel d.d.

Iako do trenutka slanja ovog priopćenja Uljanik d.d. i dalje ostaje jedini subjekt koji ustrajno blokira račune Adriadiesela, predmetna blokada, unatoč poduzetim koracima Uprave Adriadiesela, na žalost ni do danas nije otklonjena. Adriadiesel d.d. posjeduje dokaze za sve tvrdnje izrečene u ovom priopćenju''.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.