VERBALNI OBRAČUN

ŽESTOKA RASPRAVA Razgovor Selak Raspudić, Kekin i Marasa o pobačaju gotovo završio incidentom

Autor

lb/Boris Vlašić/Globus

Marija Selak Raspudić, kandidatkinja Mosta, Ivana Kekin, kandidatkinja Možemo i Gordan Maras, kandidat SDP-a na ovim izborima vatreno su se sukobili oko pitanja pobačaja. Gostujući u Kavkaskoj čajanci magazina Globus raspravljali su o pitanju pobačaja.

16.06.2020. u 14:24
Ispiši članak

Tijekom rasprave je kandidatkinji Mosta, filozofkinji Mariji Selak Raspudić, čiji je suprug i politički kolega na izborima Nino Raspudić nedavno izjavio da bi ukinuo pravo na pobačaj i silovanim ženama, postavljeno pitanje je li i ona za ukidanje prava na pobačaj. Uslijedila je burna, gotovo incidentna rasprava.

Maras: Najsnažniju poruku (o pobačaju, op.) bi Most poslao kada bi se odredio o pravu na izbor žene, tako da pitajte Grmoju, Petrova, kolegu Raspudića, gospođu Selak Raspudić, što misle o tom pitanju. To je najvažnija poruka koju Mosta može poslati.

Vlašić: Evo, vi ste upravo pitali.

Selak Raspudić: Može, ja ću vama odgovoriti što mislim o tom pitanju, ali odgovorite vi meni što konkretno znate o pobačaju, koje žene čine pobačaj, u kojem postotku ga čine, malo mi pojasnite tu statistiku na temelju koje ste kreirali vlastito mišljenje.

Maras: Mi ovako odgovaramo na pitanje protupitanjem?

Selak Raspudić: Da. Očito nemate odgovor.

Maras: Ne, ja imam odgovora koliko hoćete. Ja imam prvenstveno stav, što je najvažnije.

Selak Raspudić (smije se): Mene zanima na temelju čega ste kreirali stav.

Maras: Nisam znanstvenik, ne bavim se znanošću.

Kekin: Evo, ja sam i liječnica.

Maras: Evo, gospođa je liječnica. Ali, ne možete se skrivati gospođo Selak Raspudić iza takvih protupitanja.

Kekin: Možemo li dobiti odgovor na pitanje jeste li vi za apsolutnu zabranu abortusa?

Selak Raspudić: Ne možete vi dobiti nikakav odgovor od mene dok ja ne ukažem gospodinu Marasu da on meni postavlja pitanje o kojem on ima stav, a ne zna na temelju čega je taj stav razvio.

Vlašić: Mogu vas ja pitati? Jeste li za ukidanje prava na pobačaj?

Selak Raspudić: Ja vam ne moram na to pitanje odgovoriti jer ovo pitanje…

Maras, Kekin, u glas: Kako ne morate? Morate!

Vlašić: Da, ne morate odgovoriti ali to je legitimno pitanje.

Selak Raspudić: Ja mislim da ste vi ovdje sad sveli to na jedan napad na temelju kojega mislite da ovdje kada govorimo o ravnopravnosti žena da ćete razviti svoj stav o nekoj osobi. Cijela rasprava je tu pogrešno postavljena.

Kekin: Ravnopravnost žena ne postoji ukoliko žene nemaju pravo na svoju vlastitu slobodu i tijelo.

Selak Raspudić: Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Žene imaju pravo na svoju slobodu i svoje tijelo, ali to nije nužno povezano uz pravo na pobačaj na takav način gdje vi stavljate znak jednakosti.

Kekin: Osim u slučaju kada ostanu trudne jer su silovane!

Selak Raspudić: Ja nisam spominjala ni trudnoću ni silovanje. Ja nisam bez veze postavila ovo pitanje gospodinu Marasu.

(Maras nešto govori, nerazumljivo)

Selak Raspudić: Ako vi mislite da će ovo sada biti napad na mene, da vi time možete poentirati, onda vi na taj način poentirajte. Ja nisam bez veze postavila ovo pitanje Gordanu Marasu. Mislim da je naš temeljni zadatak, umjesto da smo se zatvorili u svoje kućice u kojima se bezrazložno polariziramo, ako prihvatimo da svatko od nas želi dobro…

Maras: Ali, to nije ideološko pitanje…

Selak Raspudić: Mogu li završiti? Mogu li završiti Gordane? Ovo nije Sabor.

Maras: Ali, ovo nije ideološko pitanje, to je pitanje slobode.

Selak Raspudić: Mogu li završiti Gordane? Ovo nije Sabor i nije pitanje prepucavanja. Mislim da je naš temeljni zadatak na tome polju edukacija i da bi mi o tome govorili i zauzimali stav, pogotovo kao saborski zastupnici, trebamo biti dobro informirani inače ne možemo ni educirati druge.

Kekin: Iako su članovi vaše liste protiv građanskog i zdravstvenog odgoja, ali zagovarate edukaciju i građanski odgoj. Crkva koja puše u jedra Mostu je protiv kontracepcije.

Selak Raspudić: Ne znam o kome govorite, ja sam nezavisna kandidatkinja.

Glasova: 40822

Glasovanje je završeno

HDZ

33%

Restart koalicija

11%

Domovinski pokret

30%

Most

12%

Možemo!

3%

Desna liga

3%

Stranka s Imenom i Prezimenom

2%

Demokrati/Hrvatski laburisti

0%

Pametno/FOKUS i partneri

1%

Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti

1%

HNS

0%

'Dosta pljačke'

1%

HGS

0%

Reformisti

0%

Netko drugi

2%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.