ODREĐENO ZARAŽENO PODRUČJE

MINISTARSTVO POTVRDILO Zbog ptičje gripe usmrćuju se purani na gospodarstvu u Koprivničko-križevačkoj županiji

Autor

iz

Visoko patogena influenca ptica potvrđena je na jednom gospodarstvu tovnih purana u Koprivničko-križevačkoj županiji. Na zaraženom gospodarstvu u tijeku su mjere iskorjenjivanja koje uključuju usmrćivanje svih purana na gospodarstvu, nakon čega se provodi čišćenje, pranje i dezinfekcija, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

24.11.2020. u 15:48
Ispiši članak

Dosad nema pojave influence ptica na drugim gospodarstvima, odnosno na drugom području Republike Hrvatske. U okolici zaražene farme određeno je zaraženo područje u krugu radijusa tri kilometra i ugroženo područje u krugu radijusa 10 kilometara od zaražene farme te je na objavu poslana Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na zaraženim i ugroženim područjima Republike Hrvatske kojom su određene sljedeće mjere: 

 • Obvezno zatvaranje i držanje sve peradi, uzgojene pernate divljači i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama; 
 • Obvezno odvojeno držanje domaćih pataka i gusaka od ostalih vrsta peradi; 
 • Zabranjuje se uporaba vanjskih spremnika vode za perad, uzgojenu pernatu divljač i ptice u zatočeništvu; 
 • Zabranjuje se opskrba peradi vodom iz spremnika površinskih voda kojima imaju pristup divlje ptice; 
 • Zabranjuje se održavanje sajmova, izložbi, sportskih natjecanja te sva druga okupljanja peradi, pernate divljači i ptica na tržnicama, priredbama i kulturnim događajima, uključujući letačka natjecanja ptica od jednog do drugog mjesta; 
 • Obvezno provođenje pojačane dezinfekcije prijevoznih sredstava kojima se prevoze pošiljke peradi, jaja za valenje, uzgojene i divlje pernate divljači i ptica, njihovih proizvoda i nusproizvoda, uključujući i lešine; 
 • Obvezno osiguravanje i održavanje higijenskih uvjeta i biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj i držanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu: 
 1. korištenje zaštitne obuće i odjeće, dezinfekcija ruku i obuće pri ulasku u objekt, čišćenje, pranje i dezinfekcija obuće pri izlazu iz objekta, 
 2. zabranjen izlazak iz objekta u istoj zaštitnoj odjeći i obući, 
 3. zabrana ulaska u objekt neovlaštenim osobama, 
 4. dezinfekcija objekata i opreme u skladu s tehnološkim zahtjevima, korištenjem odobrenog dezinficijensa u propisanoj koncentraciji, 
 5. držanje hrane za životinje i stelje u objektima zaštićenim od divljih ptica i glodavaca. 
 • Obvezno prijavljivanje svih promjena zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, uzgojene i divlje pernate divljači i ptica u zatočeništvu nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji; 
 • Prijava uginuća te svakog kontakata peradi, uzgojene i divlje pernate divljači i ptica u zatočeništvu s moguće zaraženima, nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji. 
 • Na čitavom području Republike Hrvatske na snazi su obavezne biosigurnosne mjere sukladno Naredbi o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (Narodne novine, broj 127/20).

 

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da je, osim osnivanja Nacionalnog kriznog stožera i Stručnog tijela za kontrolu i suzbijanje influence ptica na području Republike Hrvatske, osnovan i Lokalni krizni stožer za područje Koprivničko-križevačke županije čija je zadaća koordiniranje kontrole i suzbijanja influence ptica na lokalnoj razini.

Zbog velikog interesa javnosti ponavljaju da prisutni virus pripada podtipu H5N8 za koji dosad nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi, odnosno da ima zoonotski potencijal. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.