NESKLAD U IZVJEŠĆU O IMOVINSKOM STANJU

ZBOG KUPNJE KUĆE Povjerenstvo kaznilo Ivana Vilibora Sinčića s 3000 kuna

Autor

lb/h

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je s tri tisuće kuna saborskog zastupnika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića zbog nesklada iznesenog u izvješću o imovinskom stanju vezanom za kupnju kuće u Zagrebu.

14.03.2019. u 13:06
Ispiši članak

Sinčić u imovinskoj kartici, kako je rekla izvjestiteljica u tom slučaju Aleksandra Jozić-Ileković, nije prijavio vrijednost nekretnine koja je u kupoprodajnom ugovoru te, osim bankovnog kredita, nije naveo sve izvore novca za njezinu kupnju (svadbeni dar obitelji u iznosu od 60.000 kuna te 16.000 kuna vlastitog novca koji je dao za kupnju nekretnine).

Povjerenstvo je utvrdilo da je Sinčić u izvješću o imovinskom stanju 2017. ,u dijelu podataka o imovini, naveo kuću s okućnicom u Zagrebu površine 1051 četvorni metar i približne tržišne vrijednosti od 525.000 kuna, kupljenu bankovnim kreditom.

No, Porezna uprava utvrdila je kako ta imovina po kupoprodajnom ugovoru vrijedi 591.445 kuna te je zato utvrđen nesklad između podataka koje je u svojoj imovinskoj kartici iznio Sinčić i podataka Porezne uprave.

Iako je Sinčić povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa, Jozić-Ileković je rekla kako je on, odmah nakon pokretanja postupka protiv njega, pred tim povjerenstvom uskladio sve potrebne podatke u svojoj imovinskoj kartici i dostavio svu potrebnu dokumentaciju, o čemu se i očitovao povjerenstvu.

Ističući kako smatra da je učinio apsolutno sve radi transparentnosti podataka, Sinčić, koji je bio na sjednici povjerenstva, rekao je da je naknadno tom povjerenstvu poslao sve potrebne dokumente (procjembeni elaborat, ugovor o kreditu, rješenje Porezne uprave i sl).

Objasnio je da je u tom trenutku mislio kako je riječ o ispravnom popunjavanju imovinske kartice, a dodatno je od povjerenstva o tom tražio mišljenje.

Postupak protiv Orepića jer je prekršio proceduru i protiv Tomaševića zbog zapošljavanja snahe

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv saborskog zastupnika Vlahe Orepića zato što je, dok je bila tehnička Vlada u srpnju 2016., a on činio uime Vlade Skupštinu AKD-a, razriješio i imenovao članove Upravnog vijeća i Nadzornog odbora trgovačkog društva AKD bez prijedloga Vlade. Time je, rekla je predsjednica povjerenstva Nataša Novaković, prekršio potrebnu proceduru.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak i protiv požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića zato što je njegova snaha Božena Tomašević zaposlena u trgovačkom društvu Regionalnoj razvojnoj agenciji Požeško-slavonske županije "Panora".

Izvjestiteljica u tom slučaju Tatijana Vučetić je rekla da je Tomaševićeva snaha ondje zaposlena 2018. na temelju diskrecijske odluke direktorice toga trgovačkog društva budući da ta agencija nije obvezna objaviti natječaj.

No, dodala je, to trgovačko društvo je u vlasništvu Požeško-slavonske županije, a član njegove Skupštine i jedina osoba koja imenuje direktora tog društva je župan Alojz Tomašević. 

Objasnila je da između Alojza i Božene Tomašević, koji žive u zajedničkom kućanstvu, postoji odnos povezanosti na temelju kojeg se može posumnjati u nepristranost Alojzija Tomaševića tijekom donošenja odluka koje izravno ili neizravno mogu imati utjecaj na snahu Boženu Tomašević.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.