VRIJEDNA 10,75 MILIJUNA KUNA

Završila nadogradnje brane Vonarja - prekogranična suradnja Slovenije i Hrvatske

Autor

av/h

Na moderniziranoj brani Vonarju na Sutli, na hrvatsko-slovenskoj granici u četvrtak je označen završetak projekta Hrvatskih voda i slovenske Direkcije za vode na brani Vonarju, nadogradnja vrijedna 10,75 milijuna kuna.

28.11.2019. u 18:22
Ispiši članak

Riječ je od završetku projekta Hrvatskih voda i Direkcije za vode Republike Slovenije "Frisco 2.1 – prekogranično usklađeno smanjenje rizika od poplava 2.1 – građevinska mjera brana Vonarje".

Radovi na modernizaciji i nadogradnji te brane vrijedni su 10,75 milijuna kuna s PDV-om, a u proteklih nekoliko mjeseci obnovljeni su njezini konstruktivni elementi, zamijenjena je dotrajala hidromehanička i upravljačka oprema, zamijenjene su i dograđene električne instalacije i elektrooprema, a ugrađeno je automatsko upravljanje, daljinski nadzor i praćenje njezina rada i stanja.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković opisao je projekt kao primjer dobre suradnje.

"Modernizacijom i nadogradnjom brane duge 102 metra, jednim dijelom na slovenskom, a drugim na hrvatskom teritoriju, znatno ćemo smanjiti rizik od poplava na nizvodnom području. Cilj nam je da jedinicama lokalne samouprave, sa slovenske strane Podčetrteku i Rogaškoj Slatini, s naše Humu na Sutli i Zagorskim Selima, pružimo nove mogućnosti da ovo područje bude još bliskije i gospodarski razvijenije", rekao je Đuroković.

Projekt u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska vrijedan je 2,1 milijun eura ili 15,5 milijuna kuna, od kojih je 1,36 milijuna eura ili 10,1 milijuna kuna osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostalo su osigurali partneri kroz vlastita financijska sredstva i nastavit će zajedno upravljati saniranim objektom.

Direktor Direkcije za vode Republike Slovenije Tomaž Prohinar je rekao da je brana sada u punoj funkciji. Dodao je da su radovi zbog opsežnosti i pravila INTERREG-a bili podijeljeni.

"Hrvatski su partneri morali izvesti investiciju na svojem, a mi na svojem dijelu, a s obzirom na činjenicu da su sam objekt i ustava na hrvatskoj strani, njihov je dio bio nešto viši", rekao je Prohinar.

Na svečanosti je bio i slovenski ministar okoliša i prostornog planiranja Simon Zajc, koji je istaknuo da je desetina Slovenije ugrožena poplavama.

"Ta će se ugroženost još povećati zbog klimatskih promjena, tako da je ovaj međunarodni projekt itekako važan. Po planu sigurnosti, ne samo ovdje, nego i drugdje po Sloveniji, situaciju ćemo popraviti", izjavio je Zajc.

Brana Vonarje najvažnija je regulacijska i zaštitna vodna građevina na Sutli. Izvedena je potkraj 70-ih godina prošlog stoljeća kao višenamjenska akumulacija za vodoopskrbu, natapanje i zadržavanje vodenog vala. Brana je krajem 80-ih godina prestala služiti za vodoopskrbu, a danas je njezina osnovna namjena zadržavanje velikoga vodnog vala rijeke Sutle i veća zaštita od poplava. 
 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.