JAVNI SEKTOR

ZASAD BEZ SMANJENJA Sindikati javnih i državnih službi sastali se s predstavnicima Vlade

Autor

ig

Sindikati zaposlenih u javnim i državnim službama u četvrtak su završili konzultativni sastanak s predstavnicima Vlade te je zaključeno da će uslijediti službeni pregovori o plaćama i temeljnim kolektivnim ugovorima zbog gospodarske krize nastale pandemijom korona virusa.

23.04.2020. u 19:56
Ispiši članak

"Razgovarali smo o ekonomskoj i zdravstveno sigurnosnoj situaciji u pogledu korona virusa. Izmijenili smo mišljenja kako vidimo pojedine Vladine mjere i razvoj situacije, nakon toga slijedi otvaranje službenih pregovora. Očekujemo da ćemo kroz službene pregovore doći do određenog konsenzusa, odnosno rješenja za sve financijske izazove koji su pred Vladom, i kojim neće biti nezadovoljni djelatnici", rekao je novinarima ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nakon trosatnog sastanka.

Aladrović je naglasio da se u ovom trenutku "ne bi usudio reći" da će smanjenja plaća biti nužna.

"Na cijelom sastanku, koji je trajao tri sata, ni u jednom trenutku riječ 'smanjenje' nije bila izgovorena. Moramo materijalne pozicije državnih i javnih službenika staviti na stol i o tome razgovarati. Ja se nadam određenom konsenzusu", kazao je Aladrović.

Ministar je također odgovorio što će biti i s novim dogovorenim povećanjem koeficijenata složenosti poslova koje su dobili prosvjetni radnici nakon višemjesečnog štrajka.

"Danas to nije bilo na stolu. Međutim, sigurno će se kroz pregovore otvoriti to pitanje, sigurno će se pitanje preuzetih obveza Vlade staviti na stol i o tome razgovarati, jer navedeni sporazum u sebi sadržava određene uredbe. U ovom trenutku ne trebamo brzati i donositi jednostrane zaključke, nego sjesti za stol i razgovarati", objasnio je Aladrović.

Dodao je da će se, kada krenu pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru,  da će se raspravljati o osnovici plaće, jednokratnim materijalnim pravima, i svemu onome što ti ugovori u sebi uključuju.

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti Vilim Ribić istaknuo je da - ako je nešto nužno - da se ne naziva solidarnošću, nego nužnošću.

"Ne bih rekao da je bilo razumijevanja, već polemičnih tonova i suprotnih mišljenja. Bilo je mnogo rasprave o ekonomskoj svrhovitosti plaća u državnom i javnom sektoru, tu smo imali i različita ekonomska gledišta, pitanje je bilo kome i kada bi se te intervencije mogle očekivati", kazao je Ribić.

Dodao je da ni jedna zemlja u Europi trenutno ne smanjuje plaće te da svi ekonomski stručnjaci upozoravaju da je to kontraproduktivno. "Čak i guverner HNB-a upozorava da nije trenutak", kaže Ribić.

"Sindikati su naglasili da sada nije trenutak, ali ne isključujemo da bi mogao biti trenutak. Onda kada bi mogao biti, onda ćemo svi skupa sjesti i još jednom razmisliti. Ne treba srljati u nešto što može samo nanijeti štete", istaknuo je Ribić.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić istaknuo je da se plaće u državnom i javnom sektoru "nikako ne mogu smanjivati".

"Ni policijskim službenicima, niti carinicima, niti državnim službenicima i namještenicima u MUP-u, niti vatrogascima, niti liječnicima i medicinskom osoblju, jer mi smo na prvoj liniji obrane. Ne tražimo bonus niti ikakva povećanja, ali ne damo ni da se diraju bilo kakva materijalna prava koja su stečena kolektivnim ugovorom", poručio je Jagić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.