'JEDNAKA PRILIKA ZA USPJEH'

ZAJEDNICA ŽENA HDZ-A 'KATARINA ZRINSKI' Ženska je snaga potrebna društvu i gospodarstvu

Autor

bl

HDZ-ova Zajednica žena "Katarina Zrinski" uputila je priopćenje u povodu Dana žena. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

08.03.2020. u 11:47
Ispiši članak

"Ovogodišnji Međunarodni dan žena Agencija UN Women, posvetila je temi 'Ja sam generacija ravnopravnosti: Spoznajem prava žena'. Iako je položaj žena u društvu znatno napredovao, a Europska unija prednjači po rodnoj ravnopravnosti u usporedbi s društvima diljem svijeta, moramo uložiti dodatan napor kako bi se postigla veća ravnopravnost između muškaraca i žena.

Primjerice, u usporedbi s muškarcima, žene zbog nižih plaća rade oko dva mjeseca besplatno svake godine, iako su obrazovanije, a neznatan je njihov udio na pozicijama na kojima se donose odluke. Zato, moramo zajednički prepoznati kako je sada ključan trenutak za uspostavljenje i unapređenje ravnopravnosti te osnaživanje žena i djevojčica u svim područjima, a putem djelovanja naše Zajednice promišljamo i provodimo aktivnosti s ciljem postizanja višeg stupnja ravnopravnosti.

Žene moraju imati jednaku priliku ostvariti se u svim područjima, bez sputavanja i bez predrasuda, a na institucijama je da im u tome pomognu, kako strateškim, tako i poticajnim zakonodavnim okvirima. Ženska je snaga potrebna društvu i gospodarstvu. 

Sada, više nego ikada, moramo raditi na uključivanju žena u aktivnu politiku, kako bi one dobile konkretan alat za suzbijanje stereotipa koji pridonose nejednakosti spolova. Upravo putem Vladinih mjera doprinosimo ekonomskoj stabilnosti žene te usklađivanju poslovnog i privatnog života. U mandatu ove Vlade ravnopravnost spolova prvi je put uvrštena kao zaseban programski cilj, a pozitivne promjene i pomaci zabilježeni su u različitim područjima, uključujući podizanje svijesti javnosti o pravima žena i neprihvatljivosti diskriminatornih postupanja temeljem spola, zaštite žena od nasilja i nasilja u obitelji, obrazovanja, političke participacije, rada i zapošljavanja i usklađivanja obiteljskih i poslovnih obveza.

Zakonodavni okvir unaprijeđen je u području usklađivanja obiteljskog i profesionalnog života, većom zaštitom žrtava nasilja u obitelji izmjenama Kaznenoga zakona, Zakona o zašiti od nasilja u obitelji i Zakona o kaznenom postupku. Pitanje viktimizacije regulirano je izmjenama Zakona o ravnopravnosti spolova 2017. godine, a nizom nacionalnih planova, programa i strategija potiče se bolji položaj žena u društvu te njihova ravnopravnost i zaštita.

Hrvatska se odredila nastaviti poticati uključivanje žena u poduzetništvo, ulagati u povećanje broja poduzeća i obrta u vlasništvu žena te razviti regulatorni okvir koji uvažava potrebe malih i srednjih poduzeća i obrta koja dominiraju u hrvatskom gospodarstvu.

Žene čine većinu u ukupnom broju osoba uključenih u mjere aktivne politike zapošljavanja kojima se smanjuje njihova nezaposlenost i poboljšava položaj na tržištu rada, a fondovi Europske unije pomažu i ženama koje su izložene mogućoj višestrukoj diskriminaciji poput onih u ruralnim područjima ili pripadnicama nacionalnih manjina.

Sa željom da naše vrijednosti, znanje i vještine i dalje osnažuju naše društvo, želim Vam sretan Međunarodni dan žena", navodi se u priopćenju.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.