MEĐUNARODNA KONFERENCIJA
Zagreb Wine EnoGASTRO Vip Event – vrhunska edukacija, druženje i humanost
Posljednji ovogodišnji Wine EnoGASTRO Vip Event održao se 1. srpnja u Zagrebu u restoranu Tagliata. Veliki broj ugostitelja i turističkih djelatnika okupio se kako bi saznao i upoznao posebnosti ovog "drugačijeg eventa", a njihovo druženje na ovom lijepom eventu nije poremetilo ni kratkotrajno poslijepodnevno nevrijeme.
Gosti su mogli uživati u brojnim kvalitetnim proizvodima izlagača iz svih dijelova Hrvatske i susjedne nam Slovenije. Izlagači koji su uveličali ovaj event su: Vina Prelac, Vinarija Gospoja, Matić vina, Sosich wines, Ščurek vino, Kopjar, Vinarija Kabola, Anđelini vina, PP Orahovica, Vinarija Vivoda, Kraljevski vinogradi, Pjenušci i vina Josipović, Vinarija Škaulj, Cromaris, PG Orehovec, Tiskara Sušak, Gastro tim, Đanić rakija I likeri, Riba Dražin, Marikomerc, Vina Jakovac, Destilerija Šimić, Mini mljekara Veronika koja je oduševila sa svojim vrhunskim sirevima, Alden bakalar, Auto-hrvatska s Peugeot vozilima, Histris, Dukat Hrvatska s President sirevima, Scorpio ugo oprema, Gligora, Javna ustanova Rera s prezentacijom Kaštela i Kaštelanske enogastronomije i voda Jana.
Poseban izlagački prostor i prezentaciju imali su izlagači s područja Zagrebačke županije koji su prezentirali vinske ceste i vinare jastrebarskog područja i županije, zatim izvrsni turopoljski štrukli s tartufima koje je pripremala gospođa Ivana Belošević iz Pekare Cipov, a posebnu slatku notu eventu dala je tvrtka Choco.hr Palatin d.o.o. sa svojim izvrsnim pralinama i čokoladnim slasticama.
Uz razna iznenađenja jedno posebno je bilo kada je napravljena vrlo lijepa prezentacija kaštelanske eno-gastro baštine. "Kaštelanski žmuli i pjati" predstavili su se s pripremljenom sipom i bobom, a koju su sljubili s vrhunskom kaštelanskom Crljenkom. Sve je to vodio gospodin Srećko Radnić iz Javne ustanove Rera.
Osim druženja s izlagačima, posjetitelji su mogli poslušati brojne radionice vrhunskih govornika. Vrlo lijepu prezentaciju imao je chef Dragan Jovanović o Sousvide kuhanju i vakuumiranju moderne generacije, zatim GASTRO-Tim o MEIKO perilici za kvalitetne ugostitelje i hotelijere, o sljubljivanju sira i vina govorila je Mira Šemić, dok je Filip Savić pričao o potencijalu Rose vina. Bilo je tu i ostalih zanimljivih tema poput: važnost pravilnog servisa u ugostiteljstvu (Mario Meštrović), prezentacija o Rieslingu (Kruno Filipović i Manuela Maras), novi trendovi u miksologiji (Filip Sarilar).
Glavni cilj organizatora ovog događaja (Dantes - agencija Ricerca Mercato) bio je promovirati lokalne proizvođače, zatim edukacija, podizanje kvalitete ponude i usluge i međusobno povezivanje partnera izlagača i ugostiteljskog sektora.
Kvalitetu ovog događanja prepoznali su mnogi partneri te su tako partneri ovog eventa Hrvatska turistička zajednica, Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba, Zagrebačka županija, Turistička zajednica zagrebačke županije, Hrvatska gospodarska komora ŽK Zagreb i Obrtnička komora Zagreb, a sam projekt je i pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede.
Partneri projekta su bili i Turistička zajednica grada Gospića i Turistička zajednica općine Plitvička Jezera koji su se predstavili svojom turističkom ponudom i zajedničkim projektom "LIKA je LIK".
Također, treba napomenuti kako su održani humanitarni "Cooking Show" i humanitarna večera sljubljivanja hrane i vina u čijoj su pripremi sudjelovali gastro chef Dragan Jovanović, kuhar Marikomerca Tomislav Karamarko, kuhar Luka Dančulović, Željko Sabalić te kuhari restorana Tagliata.
Gosti su mogli uživati u vrhunski pripremljenim jelima koja su bila sljubljena s vrlo kvalitetnim vinima kao i u promociji lokalne enogastronomije. Sommelieri Mario Meštrović i Filip Savić uz stručno vođenje Manuele Maras svojim pojašnjenjima su dočarali uzvanicima zbog čega je određeno jelo sljubljeno s nekim vinom i kako da kvalitetno sljubljujemo vino i hranu.
Prikupljeni iznos s prikupljenim financijskim sredstvima na svim ostalim eventima bit će doniran Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije za novu "Sobu čuda". Kako poručuju iz Udruge: "Čuda se rađaju tamo gdje ima puno ljubavi. Sretni smo što živimo u zajednici koja nas prepoznaje i to nam svakodnevno dokazuje. Zajedno počinjemo ponovno izgradnju naše nove Sobe čuda!!".
Dantes Begić i Agencija Ricerca Mercato poziva sve koji su voljni pomoći da mogu to učiniti uplatom novčane donacije s naznakom "za sobu čuda" na račun Udruge IBAN: HR3324840081105429603 SWIFT: RZBHHR2X – RBA dd, a sve info možete dobiti na [email protected].
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.