ŽUPAN IVAN ANUŠIĆ O RADU U PRETHODNE ČETIRI GODINE

Za građane i ravnomjeran razvoj Županije važni su i milijunski i manji projekti

Autor

Otvaranje nove ambulante za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, financijski vrijedno 370.000 kuna, dogodilo se prošloga utorka u Osijeku.

10.05.2021. u 15:07
Ispiši članak

Dan kasnije počeli su radovi na rekonstrukciji ceste od prigradskog osječkog naselja Nemetin do Aljmaša i Erduta, investicija ukupne vrijednosti 168 milijuna kuna, a u četvrtak je župan Ivan Anušić obišao Opću županijsku bolnicu Našice gdje je ulaganjima vrijednim 23 milijuna kuna povećana kvaliteta i broj usluga.

Navedena tri događaja, različita po nominalnoj vrijednosti i djelatnosti, imaju zajedničku poveznicu, a to je da su vjerno pokazuju kakav je bio rad županijske uprave na čelu sa županom Ivanom Anušićem u prethodne četiri godine. 

"Svaki novi projekt i radno mjesto, nova ili poboljšana usluga zapravo je dio ukupnog mozaika i našeg nastojanja da podignemo ukupni standard, a time i kvalitetu života svakog žitelja naše županije. Naravno, veliki projekti imaju posebnu težinu i vrijednost, no upravo nova ambulanta u Osijeku svjedoči koliko za građane mogu biti značajni i financijski manji projekti. Naime, ovo je prva ambulanta namijenjena prvenstveno djeci koja sada ne moraju putovati više od 20 kilometara za tu uslugu, što je veliko olakšanje za djecu i njihove roditelje", pojašnjava župan Anušić.

Navedena ambulanta, kao i prije dvije godine otvorena ambulanta fizikalne medicine i rehabilitacije u osječkoj Retfali te potom u Belom Manastiru, samo su dio ukupnih promjena i ulaganja kojima se znatno povećava kapacitete i kvalitetu zdravstvenih usluga na području županije.

"Osječko-baranjska županija je u protekle četiri godine kontinuirano ulagala u primarnu zdravstvenu zaštitu i druga područja koja su u djelokrugu županije. Šest domova zdravlja spojili smo u jednu krovnu ustanovu, što je doveo do racionalizacije poslovanja, a ujedno smo korisnicima omogućili kvalitetniju uslugu. Kroz projekt dostupnije primarne zdravstvene zaštite na području cijele županije ukupno smo investirali 26 milijuna kuna u obnovu, izgradnju i opremanje ambulanti", dodaje župan Anušić, dok ravnatelj Doma zdravlja OBŽ Mato Lukić ističe kako u mreži HZJZ-a nije postojala opcija za otvaranje takve ambulante, međutim uz uporna i dodatna obrazloženja uspjelo se dobiti potrebne dozvole. 

Naravno, uz projekte u školstvu, zdravstvu i prometu koji su nadležnosti županije, osobita pozornost županijske uprave bila je na gospodarskim projektima, i to u cijelosti ili većim dijelom sufinanciranim iz europskih i nacionalnih fondova.

"Na početku mandata župana najavio sam niz projekata, a danas se lako uvjeriti koji su realizirani, a koji se provode prema planiranoj dinamici. Godišnji proračun Županije je udvostručen i iznosi 1,6 milijardi kuna, Županija je trenutno nositelji ili partner na europskim projektima vrijednim 800 milijuna kuna, iz proračuna smo izravno uložili u gradove i općine  651 milijun kuna, potpore gospodarstvu su utrostručene. Pokazali smo da Osječko-baranjska županija može i mora biti predvodnik razvoja cijelog istoka Hrvatske", poručuje župan Ivan Anušić. 

Naglašava kako osobitu pozornost posvećuje ravnomjernom razvoju svih dijelova županije, naravno uvažavajući specifičnosti, potrebe i mogućnosti gradskih cjelina, baš kao i malih naselja u kojima se mora rješavati elementarna pitanja životnog standarda njihovih žitelja.   

"Brojke dovoljno govore što se i kako radilo, ipak posebnim uspjehom u četverogodišnjem mandatu smatram mijenjanje percepcije o Slavoniji i Baranji, osobito o Osječko-baranjskoj županiji koja je danas relevantan politički čimbenik u realizaciji svih nacionalnih strateških projekata te da će partnerski odnos s Vladom RH nastaviti i u novom mandatu", zaključuje župan.

OKVIR 1: Realizirano je

Osječko-baranjska županija je jedina županija u Hrvatskoj koja provodi projekt besplatnog školskog obrok za sve osnovnoškolce, završena je obnova 54 zgrade javne namjene u vrijednosti 178 milijuna kuna, godišnje potpore u gospodarstvu su povećane s 4,2 na 11,2 milijuna kuna, izgrađeno je 50 sportskih terena i dječjih igrališta, 27 milijuna kuna uloženo je samo kroz projekt dostupnije primarne zdravstvene zaštite, za poduzetnike su osigurani krediti bez kamata, Županija subvencionira kamate za kupnju stanova, izgrađeno je pet sportskih dvorana…

OKVIR 2: Započeti projekti

"U tijeku je izgradnja Regionalnog distribucijskog centra koji će promijeniti način funkcioniranja proizvodnje, skladištenja i prodaje voća i povrća, u različitim fazama gradnje imamo 12 sustava za navodnjavanje, ubrzano se gradi Srednja škola u Donjem Miholjcu, priprema se početak izgradnje Gospodarskog centra i I. gimnazije u Osijeku, a započela je i realizacija projekata novog KBC-a Osijek, revitalizacija prostora bivšeg OLT-a, rekonstrukcija Zračne luke Osijek, projekti obnove HNK i MLU, istraživanje geotermalnih potencijala", kaže župan Anušić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.