PRIOPĆENJE ŽELJKA SABE

Vukovarski SDP: Svojim istupima gradonačelnik grada Vukovara priziva nove nemire

Autor

mo

Ustavni sud je 2. srpnja donio odluku vezano za Statutarnu odluku ostvarivanja službene upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području grada Vukovara.

16.07.2019. u 07:56
Ispiši članak

"Ustavni sud donio je odluku kojom je ukinuo članak u dijelu koji se odnosi na prava vijećnika na njihov usmeni zahtjev te se mora osigurati na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu dostava svih materijala za sjednicu gradskog vijeća. Na njihov usmeni zahtjev mora im se osigurati dostava prijepisa na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu propisa, akta ili isprave, odnosno tiskanje dvojezičnog obrasca. Nije prihvaćen zahtjev kojom je propisano da se kolektivna prava srpske manjine na području grada Vukovara osiguraju kad se steknu uvjeti sukladno statutu grada Vukovara", rekao je pri obrazlaganju presude predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

U povodu takve odluke Ustavnog suda RH  o Vukovaru, priopćenjem se oglasila i Gradska organizacija SDP-a a čelu sa Željkom Sabom, koja naglašava kako se svi postojeći zakoni RH moraju poštivati i primjenjivati te da nitko nema pravo bez sankcija činiti suprotno. 

Iz vukovarskog SDP-a naglašavaju da je Vlada institucija koja je jamac primjene zakona i u lokalnoj samoupravi te da očekuju da će Ministarstvo uprave i novi ministar dati jasne upute Gradskoj upravi i gradonačelniku, za izmjene Statuta grada Vukovara. 

SDP-ovci smatraju kako je svojim istupima gradonačelnik grada Vukovara priziva nove nemire umjesto da mu je, kažu vukovarski socijaldemokrati osnovni cilj čuvati mir i stabilnost u gradu Vukovaru. 

Drže kako mu za to nije trebao razgovor sa premijerom koji mu je to naglasio. Vukovarskim SDP-ovcima nije jasno zašto sebe gradonačelnik stalno stavlja u fokus 1991. godine i komu se on to stalno treba "izvinjavati" ? 

"Nadamo se da građani Vukovara neće prihvatiti novo politiziranje, koje bi ugrozilo mir i stabilnost u gradu. Sigurno da je to jedina garancija za sigurnost razvoja gospodarstva i nada za prestanak iseljavanja stanovništva a posebno mladih", piše u priopćenju Gradske organizacije SDP-a Vukovar.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.