SJEĆANJE NA ŽRTVU GRADA

VUKOVAR MJESTO POSEBNOG PIJETETA Odbor za veterane jednoglasno podržao proglašenje takve odluke

Autor

bl/h

 Saborski Odbor za ratne veterane u srijedu je jednoglasno podržao Konačni prijedlog zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta kojim se želi očuvati kultura sjećanja na žrtvu Vukovara te potaknuti razvoj tog grada i njegovog područja.

12.02.2020. u 14:54
Ispiši članak

Državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić rekla je da Vukovar ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti i uspostavi samostalne, suverene, neovisne i demokratske države. Također, predstavlja i simbol otpora žrtve i zajedništvo u Domovinskom ratu.

Zakonom se definira pojam i mjesta posebnoga domovinskog pijeteta te načini obilježavanja i dani posebnog domovinskog pijeteta. Usto, predlaže se i uspostavljanje posebnog međuresornog tijela, Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj.

Napominjući kako se Vukovarom zločinci slobodno šeću, zakoni se različito tumače i primjenjuju te slave "junaci” koji su bili pobunjenici i dižu im se mauzoleji, predsjednik Odbora Josip Đakić rekao je kako smatra i da će ovim zakonom poboljšati situacija i stanje kako bi zakoni bili jednako primjenjivi na cijelom području RH i prema svim njezinim građanima.

Drži da je zakon dobro pripremljen te će ispuniti svoju svrhu.

Navodeći kako Vukovar ima Zakon o obnovi i razvoju grada Vukovara koji je Hrvatski sabor donio 2001. godine, član Odbora Nenad Stazić (SDP) smatra da je ovaj predloženi zakon samo deklaratoran. Drži da se trebalo ići u izmjene zakona iz 2001. i vidjeti kako pomoći Vukovaru sada kada smo članica EU.

Upozorivši kako u Vukovaru i danas vlada nacionalna podijeljenost i nema novih radnih mjesta, ocijenio je da se pijetet ne može odrediti zakonom već on postoji ili ne.

Stevo Culej (HDZ) kazao je kako je poseban doprinos podjelama u Vukovaru nasilnim uvođenjem ćirilićnih ploča u noćnim satima dala vlada Zorana Milanovića.

Smatra i da Vukovar mora biti mjesto posebnog domovinskog pijeteta kako bi se donio zakon o Vukovaru, ali i zakon kojim će se urediti nazivi trgova, ulica te načini obilježavanja određenih spomenika,  posebice na mjesnim grobljima, gdje se veličaju oni koji su u Domovinskom ratu ubijali Hrvate i druge koji nisu Srbi.

Da se ovim zakonom osim imena apsolutno ništa ne rješava smatra Miro Bulj (Most) kazavši da Vukovar ne zaslužuje da se njima uvijek pred izbore politički tezgari. Poručio je da Vukovar treba zaživjeti kao grad spajanja i mjesto posebnog pijeteta.

Odbor je usvojio i dva zaključka koja bi išla na raspravu na plenarnu sjednicu Hrvatskog sabora kako bi se raspravilo o pojavnostima u hrvatskom društvu koje štete ugledu RH, njihovom uklanjanju te zaštiti Domovinskog rata.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.