Reakcija na sindikalnu akciju

Vukelić: Na Ribićevu inicijativu djeca branitelja izgubila su povlasticu

Autor

Direktno.hr

Hrvatski sveučilišni sindikat osnovan je dana 20. travnja 2017 zbog neodgovornim postupcima sindikalnih čelnika nekih drugih sindikata kojizastupaju navedenu populaciju, kao i skandaloznim odlukama njihovih upravnih tijela, poput osnivanja nelegalnih štrajkova, uvidjeli smo potrebu za osnivanjem jedne nove, realne i proaktivne sindikalne platforme.

21.08.2017. u 17:32
Ispiši članak

U sklopu reakcija na nedavnu izjavu Vilima Ribića o zabrani rada studentima te na tekst Hermana Vukušića koje smo objavili na Direktnom i sveučilišni sindikat poslao je priopćenje u kojem kritizira rad Vilima Ribića. Njihovo priopćenje koje potpisala Doc.dr.sc. Vlatka Vukelić, predsjednica HSS, prenosimo u cijelosti:

"Nove najavljene akcije sindikalne središnjice koju u liku i djelu zastupa Vilim Ribić, a koja želi limitirati i ukinuti studentski rad, predstavljaju osnovnu devijaciju sindikalnog djelovanja. Kada čelnik sindikalne središnjice pokuša dokinuti nečiji rad, uz obrazloženje kako su radna prava drugih radi toga smanjena, znamo kako je riječ o političkoj floskuli. Iako će mnogima ova inicijativa biti banalna i moguće daleko od realizacije, na nju svakako treba pravovremeno upozoriti, kako se s akcijama koje Ribić poduzima ne bi dogodilo isto što i s ZPHB članak 53. 

Gurajući svoje ideje ispred grupacija koje su njihovi idejni tvorci, ali koji pri tome ostaju prikriveni, upravo na inicijativu Vilima Ribića 2006. djeca branitelja gube povlasticu koja im je trebala omogućiti kvalitetniju integraciju u društvo. Hoće li i ova predložena mjera istog režisera polučiti takav rezultat: studentima će se zakonom zabraniti studentski rad?

Nevjerojatno je da Ribić nije poduzimao nikakve akcije nakon ideje tadašnjeg ministra rada Miranda Mrsića o zapošljavanju bez stjecanja radnog odnosa, s kojim je zapravo srozana cijena rada u Hrvatskoj, nego je krivca za nisku cijenu rada sada pronašao u hrvatskim studentima!? Banalna i perfidna igra u kojoj bilo koji sindikat predlaže zabranu rada jednoj grupaciji, na korist druge, više je od sindikalne sramote. Ona je uplitanje u ljudske sudbine i gospodarsku politiku o kojoj Ribić ipak nema relevantne informacije. Mnogi hrvatski studenti danas studiraju, upravo zato, jer mogu kao studenti i raditi. Razina siromaštva je prevelika da bi sva hrvatska djeca išla na fakultete, jer njihovi roditelji to jednostavno ne mogu financirati. Zabranom studentskoga rada, Hrvatska bi upisivala još manje studenata. Dakle, što je ovdje cilj? Intelektualno sakaćenje nacije? Dok nam u sveučilišnom sustavu međunarodni revaluatori najviše i zamjeraju premalo iskustva studenata u radnoj sredini, premalo prakse uz rad, trebamo i taj dio našoj djeci ne isplatiti, jer ćemo se pozivati na zakon kojim je studentima rad zabranjen!?

Akcije Vilima Ribića duboko zabrinjavaju sve koji shvaćaju smisao akademskog života Hrvatske, a mogu imati dalekosežne posljedice na gospodarkom, demografskom i intelektualnom planu", priopćili su iz Hrvatskog sveučilišnog sindikata. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.