HRVATSKA KAO POSLJEDNJA 'KOMUNISTIČKA UTVRDA'

Vlasnici stanova traže izglasavanje Zakona o najmu stanova bez daljnjih odgoda

Autor

dd

Budući da je još uvijek neizvjesno hoće li se 13. srpnja Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o najmu stanova izglasovati, želimo još jednom ukazati na činjenicu da stanarski lobi svim silama želi zaustaviti ili odgoditi njegovo donošenje kako bi skupina privilegiranih i dalje nesmetano mogla koristiti pogodnosti koje na štetu vlasnika uživaju više od 70 godina, upozorili su u priopćenju iz udruge 'Vlasništvo i posjed'.

12.07.2018. u 21:13
Ispiši članak

"Tzv. 'zaštićeni najmoprimci' koji protiv volje vlasnika zaposjedaju privatne stanove oduzete od strane komunističkog režima nakon 2. svjetskog rata i danas imaju podršku političkih krugova koji klijentelizmom i pogodovanjem štite uske privatne interese i time nanose nesagledivu  političku i financijsku štetu Republici Hrvatskoj. Za prisilni 'najam' tih stanova legitimni vlasnici dobivaju 2,40 kn/m 2 , ili u prosjeku između 100 i 200 kuna mjesečno", stoji u priopćenju vlasnika oduzetnih stanova.

Podsjećaju kako je pravo vlasništva temeljno ljudsko pravo na kojem počiva cjelokupni ustroj moderne civilizacije, a koje im se u Hrvatskoj ne priznaje više od 70 godina.  "Da  tragedija bude veća i to 28 godina u samostalnoj, suverenoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj – državi potpisnici Europske Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda i državi koja trenutno predsjeda Vijećem Europe!", napominju.

Stoga od Sabora traže da bez daljnih odlaganja izglasa Zakon o najmu stanova, kako bi se konačno ispoštovale obveze koje je Republika Hrvatska preuzela prema međunarodnoj zajednici i Europskom sudu za ljudska prava te "ukinuo teror komunističkog zakona preuzetog iz SFRJ", ističe se dalje u priopćenju,.

Podsjećaju da je Europski sud za ljudska prava u protekle četiri godine, a u zadnje vrijeme i niz domaćih sudova, donijelo pravomoćne presude kojima se utvrđuje kršenje ljudskih prava vlasnika te su dosuđene odštete koje padaju na teret poreznih obveznika.

"U vrijeme kada država nema sredstava za liječenje teško bolesne djece, potrošit će se stotine milijuna kuna  kako bi skupina privilegiranih i dalje besplatno stanovala na račun cjele zajednice", upozoravaju.

Pozivajući se na 'pravo na dom', stanarski lobi pokušava zavarati javnost i instrumentalizirati univerzalno konvencijsko pravo koje posjeduju svi građani. Silom nametnuto pravo na dom u tuđem stanu ne postoji ni u jednom civiliziranom društvu. Pravo na dom stiče se na pošten način, a ne uzurpacijom tuđeg vlasništva", navode vlasnici stanova.

"Nadamo se da Vlada i Sabor neće iznova podlegnuti dobro umreženim lobijima koji štite svoje uske osobne interese te da će izglasavanjem Zakona o najmu stanova poslati jasnu poruku kako je Hrvatska civilizirano društvo, a ne posljednja komunistička utvrda u srcu Europe", zaključuje se u priopćenju koje u ime udruge potpisuje predsjednik Igor Leskovar, potpredsjednik Dražen Gržan i tajnik Josip Hrastić.
 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.