IMENOVAN GLAVNI DRŽAVNI INSPEKTOR

Vlada smijenila ravnatelja Državnog zavoda za statistiku Marka Krištofa

Autor

pv/iz/h

Na zatvorenome dijelu sjednice, Vlada je u četvrtak imenovala Andriju Mikulića glavnim državnim inspektorom na razdoblje od pet godina, a Marka Krištofa smijenila s pozicije ravnatelja Državnog zavoda za statistiku, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

28.03.2019. u 15:05
Ispiši članak

Mikulić je dosad obnašao dužnost predsjednika zagrebačke Gradske skupštine i zagrebačke organizacije HDZ-a.

S obzirom na to da Državni inspektorat s danom 1. travnja od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava preuzima inspekcijske poslove na području rada i zaštite na radu koji su se obavljali u Inspektoratu rada, Vlada je razriješila ravnatelja Inspektorata rada Iliju Tadića.

Novoimenovani glavni državni inspektor Andrija Mikulić u četvrtak je ustvrdio da će inspektorsku dužnost obnašati maksimalno transparentno, a izvijestio je i da mandat u Hrvatskom saboru i Gradskoj skupštini stavlja u mirovanje, no ostaje na čelu zagrebačkog HDZ-a.

"Bit ću otvoren za svaki konstruktivan prijedlog, u skladu s najvažnijim načelom jednakosti građana pred zakonom", najavio je Mikulić na konferenciji za novinare nakon što ga je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice imenovala glavnim državnim inspektorom. 

U skladu sa zakonom, mandat u Hrvatskom saboru i mandat predsjednika zagrebačke Gradske skupštine stavlja u mirovanje, no, dodao je, ostaje na čelu zagrebačkog HDZ-a.

Istaknuo je i kako će objedinjavanje djelatnosti i kriterija inspekcijskih nadzora od 1. travnja onemogućiti primjenu dvostrukog standarda i selektivna interpretacija zakona i propisa, a čemu smo, kaže, do sada svjedočili.

Državni inspektorat od 1. travnja objedinjavat će inspekcijske poslove za koje je dosad bilo nadležno 17 inspekcija unutar osam ministarstava.

Od Ministarstva gospodarstva preuzima tržišnu i rudarsku inspekciju, inspekciju opreme pod tlakom te inspekciju gospodarenja otrovnim kemikalijama. Sanitarnu inspekciju preuzima od Ministarstva zdravstva, veterinarsku, poljoprivrednu, lovnu, šumarsku te fitosanitarnu inspekciju od Ministarstva poljoprivrede, turističku inspekciju od Ministarstva turizma, energetsku inspekciju, inspekciju zaštite okoliša, inspekciju zaštite prirode te vodopravnu inspekciju od Ministarstva zaštite okoliša i energetike, inspekciju rada od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, a građevinsku inspekciju od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Razriješen je i dosadašnji ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof, koji je imenovan u mandatu Zorana Milanovića, a novom ravnateljicom imenovana je Lidija Brković.

Državnom službeniku Dariju Magdiću Vlada je dala ovlaštenje za obavljanje poslova zamjenika državnoga tajnika u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske do provedbe javnog natječaja za imenovanje zamjenika državnoga tajnika toga Središnjeg ureda, a najduže do šest mjeseci.

Vlada je razriješila dosadašnju članicu Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja Mirnu Sabljak, dok je novim članom Povjerenstva, kao predstavnika Ministarstva kulture, imenovala Dražena Klinčića.

Razriješen je dio dosadašnjih zamjenica članova Savjeta za mlade - Annamaria Vuga i Lada Ćurković. Novim su zamjenicama članica, kao predstavnice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, imenovane Ivana Furlić i Nina Borovac Bego.

Razriješen je dosadašnji član Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva Goran Momčilović. Novom je članicom, kao predstavnica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, imenovana Ines Katić.

Vlada je razriješila dio dosadašnjih članova Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom Anu Frangeš, Rafaela Pejčinovića i Svjetlanu Marijon.

Dijelom novih članova Povjerenstva, kao predstavnike Ministarstva pravosuđa, Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize i Hrvatskog saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom, Vlada je imenovala Sandru Hirc, Tomislava Velića i Denisa Marijona.

Zbog isteka mandata, s danom 2. travnja, Vlada je razriješila ravnateljicu Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada Jasminku Kečanović Šimec i istodobno je imenovala za vršiteljicu dužnosti ravnatelja spomenute Agencije, na razdoblje od 3. travnja do 1. srpnja 2019. godine, kada Agencija prestaje postojati.

Vlada je u Povjerenstvu za standardizaciju geografskih imena imenovala ravnatelja Državne geodetske uprave Damira Šanteka predsjednikom Povjerenstva, koji se imenuje kao predstavnik središnjega tijela državne uprave nadležnog za registar geografskih imena.

Vlada je u istome Povjerenstvu članovima, kao predstavnike središnjih tijela državne uprave nadležnih za vanjske poslove, kulturnu baštinu i za znanost i obrazovanje, te kao predstavnike Hrvatskog hidrografskog instituta, Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Hrvatskog instituta za povijest, Hrvatskog kartografskog društva, Hrvatskog geografskog društva, Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, te dva predstavnika sveučilišta koja se bave obrazovanjem i istraživanjem u području geografskih imena imenovala Teu Lončar, Dubravku Đurić Nemec, Antoniju Nemet, Peju Bročića, Goranku Blagus Bartolec, Ivanu Horbec, Stanislava Frangeša, Aleksandra Toskića, Ivanu Crljenko, Josipa Faričića i Helenu Pavletić.

Vlada je razriješila dio dosadašnjih članova Vijeća Nacionalne infrastrukture prostornih podataka Lanu Bogdan, Tomislava Sokola i Damira Delača. Dijelom novih članova Vijeća, kao predstavnike Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske udruge poslodavaca iz područja zajednice gospodarstva geodezije i geoinformatike, Vlada je imenovala Berislava Biočića, Tomu Antičića i Dragana Divjaka.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.